Hyppää sisältöön

Malesialaiskoneen etsinnät lopetetaan – kadonneiden omaiset protestoivat

Liki kolme vuotta kestäneet Malaysian Airlinesin lentokoneen etsinnät on päätetty lopettaa. Lennolla olleiden 239 ihmisen omaiset ovat päätöksestä tyrmistyneitä.

Malesialainen Grace Subathirai Nathan menetti MH370-lennolla äitinsä. Hän matkasi sukulaisensa Jiang Huin kanssa joulukuussa Madagascarille etsimään koneen osia. Kuva: Fazry Ismail/EPA

Malaysian Airlinesin lento Kuala Lumpurista Pekingiin katosi 8.3.2014, mukanaan 239 matkustajaa ja miehistön jäsentä.

Australian johdolla aloitettiin ilmailuhistorian laajimmat etsinnät.

Australian, Malesian ja Kiinan maksamat etsinnät ovat jatkuneet tähän asti ja maksaneet 127 miljoonaa euroa ja kattaneet 120 000 neliökilometriä.

– Huolimatta kaikista yrityksistä, joissa käytettiin parasta mahdollista tieteellistä osaamista ja huipputeknologiaa ja mallintamista ja alansa parhaiden huippuasiantuntijoiden ohjeita, valitettavasti etsinnöissä ei ole paikannettu lentokonetta, todettiin kolmen maan yhteisessä lausunnossa.

– Sen mukaisesti MH370:n vedenalaiset etsinnät on keskeytetty. Päätöstä ei ole tehty kevyesti eikä ilman surua.

Jos tulevaisuudessa ilmaantuu todisteita hylyn sijainnista, uusia tutkimuksia voidaan tehdä.

Koneesta on löydetty kolme osaa, joiden kuuluminen turmakoneeseen on varmaa. Lisäksi on löytynyt osia, jotka todennäköisesti kuuluvat koneeseen. Itse hylkyä tai lennontallentimia ei ole löydetty.

Joulukuussa asiantuntijat ilmoittivat, ettei kone ole etsintäalueella, joka sijaitsee Intian valtameressä parituhatta kilometriä Australian rannikosta länteen. Sen sijaan asiantuntijat esittivät etsintöjen siirtämistä pohjoisemmas, uudelle 25 000 neliökilometrin alueelle.

Australia ja Malesia ilmoittivat kuitenkin, ettei raportti esittänyt tarpeeksi perusteluja etsintöjen laajentamiselle.

"Lentokoneiden ei voi antaa kadota jäljettömiin"

Omaisten järjestö Voice370 ilmoitti olevansa tyrmistynyt päätöksestä ja vaati etsintöjen jatkamista.

– Meidän mielestämme etsintöjen ulottaminen uudelle, asiantuntijoiden määrittämälle alueelle on väistämätön velvollisuus lentomatkailevia ihmisiä kohtaan, ilmailuturvallisuuden takia. Kaupallisten lentojen ei voi antaa kadota jäljettömiin, sanottiin Voice370:n kannanotossa.

A. Amirtham (62) menetti ainoan poikansa turmassa ja hän kertoi Kuala Lumpurissa uutistoimisto AFP:lle tuntemastaan tuskasta.

– Syvällä sielussani uskon hänen olevan elossa. Miten he voivat lopettaa etsinnät, kun he eivät ole löytäneet konetta? Olen surullinen ja sekaisin, koska en tiedä, onko poikani kuollut vai elossa.