1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. turvapaikanhakijat

Vastaanottokeskusta ammuttu Kouvolassa – "Asukkaat ovat valtavan järkyttyneitä"

Poliisi etsii tummaa, farmarimallista autoa.

Kuva: Juha Korhonen / Yle

Vastaanottokeskusta on ammuttu Kouvolassa.

Poliisin mukaan hätäkeskukseen ilmoitettiin aamuyöllä, että Rekolan vastaanottokeskuksen läheltä oli kuulunut laukaus. Paikalta oli poistunut tumma farmarimallinen henkilöauto.

Tapahtumapaikalla selvisi, että vastaanottokeskuksen ulko-oven viereiseen ikkunaan oli tullut reikä. Ulko-oven tasanteelta löytyi luodin jäänteitä.

Meidän työntekijämme rauhoittelevat heitä ja järjestävät keskusteluapua.

Arja Vainio

Tapahtumasta on valvontanauhan tallenne. Tallenteelta käy ilmi, että tummasta farmariautosta kuljettajan viereisestä ovesta nousee henkilö, jolla on päällään tumma yläosa ja vaaleat housut. Poliisi selvittää parhaillaan, onko ampumiselle silminnäkijöitä.

Rekolan vastaanottokeskuksessa on noin 130 turvapaikanhakijaa.

Ilotulitteillakin uhattu

Suomen Punaisen Ristin Kaakkois-Suomen piirin toiminnanjohtaja Arja Vainio sai tiedon ammuskelusta aamulla.

– Tämä on asukkaille valtavan järkyttävä asia. Meidän työntekijämme rauhoittelevat heitä ja järjestävät heille keskusteluapua, Vainio kertoo.

Sama vastaanottokeskus on joutunut aiemminkin uhkailun kohteeksi. Vastaanottokeskuksen tiloihin heitettiin kaksi ilotulitetta uudenvuodenaattona vuonna 2015. Saman vuoden syksyllä läheiseen Keltakankaan hätämajoituskeskukseen tehtiin polttopulloisku, jonka tekijä on jo saanut tuomion. Mies tuomittiin vuodeksi ehdottomaan vankeuteen.

Välikohtaukset tapahtuivat heti silloin alussa, kun asukkaat muuttivat sisään. Siinä mielessä tämä kyllä yllätti.

Arja Vainio

Turvatoimet arvioidaan

Viime aikoina Kaakkois-Suomen vastaanottokeskuksissa on Vainion mukaan ollut rauhallista.

– Juuri eilen kokoonnuimme Rekolassa vapaaehtoisten kanssa. Totesimme, että nämä välikohtaukset tapahtuivat heti silloin alussa, kun asukkaat muuttivat sisään. Siinä mielessä tämä kyllä yllätti.

Vainio pitää välikohtausta vakavana. Rekolassa arvioidaan nyt turvatoimet uudelleen.

Poliisi tutkii ammuskelua vaaran aiheuttamisena. Poliisin saamien tietojen mukaan kukaan ei ollut joutunut hengen ja terveyden vaaraan. Tutkinnallisista syistä luodista tai käytetystä ampuma-aseesta ei tiedoteta enempää.

Poliisi kaipaa silminnäkijähavaintoja tapahtuneesta. Havainnot voi ilmoittaa rikostorjunta.kymenlaakso@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun) tai soittamalla numeroon 050 4479 574.