Tienaako kansanosakkeilla? Näin piensijoittajien suosikkiyritykset tuottivat viime vuonna

Helsingin pörssissä noteeratuista kahdeksasta kansanosakkeesta peräti puolet eli neljä oli miinuksella viime vuoden päättyessä.

Helsingin pörssi
Pankin dealinghuone.
Jyrki Lyytikkä / Yle

Piensijoittajien suosiossa olevien osakkeiden arvo kehittyi kehnonpuoleisesti, jos verrataan koko pörssin kehitykseen vuonna 2016. Helsingin pörssin hajautetun salkun kehitystä seuraava indeksi oli joulukuun lopussa noin kolmetoista prosenttia plussalla.

Infografiikka

Selvästi eniten suomalaisten suosimista osakkeista nousi metsäyhtiö UPM:n arvo. Kurssimuutokset 2016 sisältävät kurssimuutoksen ja irronneen osingon viime vuoden aikana.

UPM:n lisäksi arvoaan kasvattivat Fortum ja Nordea. Suomalaisten suosikkifirmoista Nordean ja Telian päänoteerauspaikka on Tukholmassa, mutta ne noteerataan myös Helsingin pörssissä.

Miinukselle painuivat Sampo, Elisa, Telia ja Nokia. Talvivaaran osakkeen arvohan on pyöreä nolla.

Varainhoitoyhtiö eQ:n salkunhoitaja Hannu Angervuo muistuttaa, että esimerkiksi Sammon ja Elisan osakkeiden arvot ovat kehittyneet ennen viime vuotta monena vuonna peräkkäin erittäin hyvin. Nyt vedettiin siis henkeä.

Infografiikka

Kansanosakkeet ovat perinteisesti tarjonneet kohtuullisen hyvän osinkotuoton. Ennusteiden mukaan yhtiöt jakavat tänäkin vuonna mittavat osingot omistajilleen. Tosin analyytikoiden ennusteiden välillä on suuria yhtiökohtaisia eroja.

Osakesäästäjien Keskusliiton analyytikko Henri Huovinen arvioi, että kokonaisuudessaan osinkovuodesta tulee hyvä. Keskimäärin osinkotuotto noussee noin neljään prosenttiin. Helsingissä osingon osuus tuoton suhteen onkin tärkeä.

– Osinko kiinnostaa paljon piensijoittajia, ja lähes puolet yhtiöistä nostaa osinkoa, analyytikko Huovinen veikkaa. Hän huomauttaa, että tuloskehitys on ollut kuitenkin aika vahvaa.

Esimerkiksi eQ – ja moni muukin – arvioi, että parhaat osinkotuotto-odotukset ovat juuri ruotsalaisilla Telialla ja Nordealla.

Ennusteiden mukaan osinkoa nostaisivat tänä keväänä eli vuodelta 2016 Elisa, Sampo, UPM ja Nokia. Fortumin uumoillaan laskevan osinkoa tänä keväänä. Talvivaaralta osinkoja ei heru.

Euroclearin tilaston mukaan Nokialla on eniten omistajia eli lähes 240 000 osakkeenomistajaa. Elisalla omistajia on lähes 200 000 ja Fortumilla 132 000. Tilastojen mukaan Talvivaarallakin on yhä lähes 80 000 osakkeenomistajaa.