Saksan perustuslakituomioistuin: Äärioikeistopuolue liian mitätön kiellettäväksi

Saksan perustuslain mukaan puoluetta ei voi kieltää, ellei se ole riittävän vahva horjuttamaan laillista yhteiskuntajärjestystä.

äärioikeisto
NPD-puolueen lippuja.
NPD-puolueen lippuja mielenosoituksessa Fuerstenwaldessa, Saksassa, elokuussa 2013.Matthias Balk / EPA

Saksan korkein oikeusistuin, perustuslakituomiostuin, on päättänyt, ettei äärioikeistolaista kansallisdemokraattista puoluetta (NPD) kielletä.

Puolue on haluttu kieltää, koska se haluaa edistää selvästi lainvastaisia tavoitteita. Oikeus totesi, ettei ole epäselvyyttä, etteikö NPD olisi ihmisyyttä halventava, rasistinen, juutalaisvihamielinen ja sen tavoitteet perustuslain vastaisia.

Tämä ei kuitenkaan Saksassa riitä puolueen kieltämiseen. Saksan perustuslain mukaan olennaista on, kykeneekö puolue horjuttamaan tai kaatamaan vapaaseen demokratiaan perustuvan valtiojärjestyksen.

Perustuslakituomiostuimen mukaan NPD-puolue on niin heikko, ettei ole minkäänlaista näyttöä, että se pystyisi tähän.

Vielä vuosituhannen alussa NPD oli melko voimakas. Esimerkiksi Saksin osavaltiovaaleissa 2004 puolue sai 9,2 prosenttia äänistä.

Myöhemmin puolue on saanut kilpailijoikseen mm. Vaihtoehto Saksalle -puolueen (AfD) ja Pegida-liikkeen. NPD:n suosio on romahtanut ja sillä on vain noin 5 000 jäsentä, kertoo Der Spiegel -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Saksan osavaltiot alkoivat vaatia puolueen kieltämistä sen jälkeen, kun äärioikeistolainen terrrostiryhmä NSU oli murhannut yhdeksän maahanmuuttajaa ja poliisin vuosien 2000 ja 2007 välillä. NSU:lla on epäilty olevan yhteyksiä NPD:hen.

Lähteet: AFP, Reuters

_Uutista korjattu 17.1. klo 12.57 Korkeimman oikeuden nimeksi korjattu _perustuslakituomiostuin.