1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulut

Menetkö kuudelta lapsesi koululle? Et ole yksin: Tätä on maailman suurin vanhempainilta

Tänä iltana lähes 150 suomalaiskoulussa järjestetään vanhempainilta. Maailman suurimman vanhempainillan tavoitteena on innostaa isät ja äidit mukaan koulumaailman muutokseen.

Kuva: Sari Törmikoski / Yle

Maailman suurin vanhempainilta (siirryt toiseen palveluun) on valtakunnallinen tapahtuma, jonka kunnianhimoisena tavoitteena oli, että kaikissa Suomen kouluissa järjestettäisiin samanaikaisesti vanhempainilta. Kouluja onkin ilmoittautunut mukaan liki 150 kautta Suomen, eli vanhempainiltoihin osallistuu arviolta 15 000–20 000 vanhempaa. Myös Aurinkorannikon suomalainen koulu Espanjassa on mukana.

Konseptoidussa illassa esitellään koulun muutosta ja erilaisia toimintamalleja eri puolilta Suomea ja maailmaa kolmen videon avulla. Vanhempia halutaan osallistaa mukaan kodin ja koulun yhteistyöhön ja keskusteluun koulun kehittämisestä.

Illassa on tarkoitus keskustella muun muassa näistä kysymyksistä: Mikä on koulun tarkoitus? Mikä on suomalaisessa koulussa parasta? Mihin suuntaan suomalaista koulua pitäisi kehittää?

Suomen Vanhempainliiton toiminnanjohtaja Ulla Siimes näkee, että tarvetta on herätellä kouluja ja vanhempia laajasti vanhempien osallistamiseen.

– Koulu on muutoksen keskellä, ja haluamme, että vanhemmat ovat aktiivisesti muutoksessa mukana. Usein sitä omilta kouluajoilta tuttua peilataan lapsenkin kouluaikaan, jos vanhempi ei pääse tutustumaan koulun arkeen. Olisi tärkeää, että mielikuva tulisi nykyaikaan ja vastaisi koulujen todellisuutta.

– Vaikka meillä on upea koulu, silti voidaan katsoa onko muualta maailmasta napattavissa meille hyviä ideoita ja ajatuksia. Myös maailman suurin vanhempainilta on herättänyt kiinnostusta maailmalla. Siellä ollaan todella kiinnostuneita suomalaisesta koulujärjestelmästä, kertoo Siimes.

Jokainen koulu etenee asioissa omassa tahdissaan ja myös vanhempien rooli kouluissa vaihtelee. Vaikkei tilaisuutta juuri oman lapsen koulussa järjestettäisi, videot ovat verkossa kaikkien katsottavissa.

– Niitä voi katsoa tai illan järjestää myöhemminkin ja käydä keskustelua vanhempainyhdistyksissä tai pienemmillä porukoilla luokittain.

Vanhempainilta 2.0: toiminnallisuutta ja vapaamuotoisuutta

Vanhempainillat kaipaavatkin uudistumista. Opettajia saattaa kyllästyttää: taas täytyy pitää se vanhempainilta. Kuitenkaan ne eivät tule, joiden eniten pitäisi. Kutsu vanhempainiltaan voi aiheuttaa perheissä turhautumista: taas sitä samaa jorinaa, johan ne Wilmasta luettiin. Ulla Siimes heittääkin pallon kouluille.

– Koulujen pitäisi kysyä, miksi tilanne on sellainen? Miksi järjestetään iltoja niin, että sinne tulee juuri ne niin sanotut hyvät vanhemmat? Mikseivät sinne tule muutkin? Kodin ja koulun yhteistyön pitää koskea jokaista vanhempaa. Kynnyksen pitää olla niin matala, että kenen tahansa on sinne mukava tulla.

Pönötysilta on kaikkien ajan haaskausta.

Ulla Siimes

Siimeksen mielestä joka koulussa pitäisi lähteä keskustelemaan, mitä vanhemmat toivovat kodin ja koulun yhteistyön olevan juuri siinä oman lapsen koulussa.

– Rehtorit ja opettajat usein kysyvät, miten me osallistetaan niitä vanhempia. Vastaan, että pyytäkää vanhempia puhumaan siitä asiasta!

Uudet vanhempainillat voisivat olla esimerkiksi kodin ja koulun päiviä. Vanhemmat voisivat tulla lapsensa mukana kouluun, yhdessä voitaisiin urheilla tai tehdä taidetta. Siinä sivussa voidaan keskustella, ilman turhia muodollisuuksia. Toiminnallisiin tilanteisiin on helpompi osallistua niidenkin, jotka perinteisissä vanhempainilloissa eivät käy, sanoo Ulla Siimes.

– Pönötysilta on kaikkien ajan haaskausta. Me ollaan vanhemmilta kysytty, mitä he toivovat vanhempainilloilta. He toivovat, että niistä oikeasti on hyötyä heille itselleen ja että he saavat tietoa, jonka kokevat merkitykselliseksi. Ei tiedotusluonteisia, vaan että päästään keskustelemaan asioista, jotka koskevat sitä omaa lasta ja perhettä.

"Mä kokeilin sitä ja se toimi!"

Vanhempainillan järjestäminen on myös työtehtävä muiden ohella. Oman tutun tavan muuttaminen vaatii herätystä. Suomen Vanhempainliitto käykin kouluttamassa opettajia ja rehtoreita vanhempainiltojen järjestämiseen.

– Jäi elävästi mieleen, kun oltiin kunnassa käyty vesotyöpaja pitämässä ja tapasin miesrehtorin myöhemmin. Silmät kiiluen ja käsi ojossa hän tuli käytävän päästä sanomaan: "Mä kokeilin sitä ja se toimi!"

– Ymmärrän kiireisiä rehtoreita, jotka tekevät kuten ovat aina tehneet, mutta jospa tällaisesta takapuoleen potkaisusta olisi apua kokeilla uudenlaisia tapoja tehdä asioita, Siimes pohtii.

Maailman suurimman vanhempainillan takana on yritys nimeltä HundrED, jonka suurin yksittäinen omistaja on Idealist Group. HundrED etsii ja jakaa opetusinnovaatioita Suomesta ja maailmalta.

– Maailman suurin vanhempainilta tekee vanhemmille näkyväksi, mitä hienoa kouluissa ympäri Suomen tapahtuu, sanoo HundrEDin luova johtaja Saku Tuominen.

Yhteistyössä ovat mukana myös Suomen Vanhempainliitto ry, Opetushallitus, Opettajien ammattijärjestö OAJ sekä opetus- ja kulttuuriministeriö. Illasta on tarkoitus saada vuosittainen käytäntö.

_Yle Areenassa Aamu-tv:ssä 18.1. nähty OAJ:n koulutusasiainpäällikön Nina Lahtisen ja Ulla Siimeksen keskustelu suomalaisen koulun tulevaisuudesta ja vanhempien osallistumisen tärkeydestä. _