Tanhuvaara pyristelee irti maineestaan huippu-urheilun linnakkeena – Urheiluopisto hamuaa lisäeuroja matkailusta

Urheiluopistot muokkaavat mainettaan kauemmas kilpaurheilun tyyssijoina. Syynä tähän on se, että ammatillisen koulutuksen valtionrahoitus on kuluneen viimeisimmän kymmenen vuoden aikana pienentynyt. Vajetta paikataan muun muassa matkailupalveluilla.

urheiluopistot
Naisvoimistelijoita
Tanhuvaaran Urheiluopisto perustettiin aikanaan naisvoimistelijoiden toimesta.Tanhuvaaran Urheiluopisto

Liikunta-alan ammatillisen koulutuksen tarjoaminen, ja huippu-urheilun vaaliminen ovat edelleen merkittävä osa Urheiluopistojen perustoimintaa, mutta osaaminen ja palvelut ovat yhä enemmän myös tavallisten liikunnanharrastajien ja matkailijoiden käytössä.

Ammatillisen koulutuksen valtionrahoituksen kutistumisen myötä myös Savonlinnassa Tanhuvaaran Urheiluopiston tuloista yhä suurempaa siivua tavoitellaan muun muassa matkailupalveluilla.

– Puhutaan isoista summista, jopa muutamasta sadastatuhannesta eurosta. Vielä kun se on sellaista rahaa mikä saadaan myynnillä, niin se pitää laskea tietyllä kertoimella. Sen täkia tässä puhutaan aika isosta sopeuttamisesta, laskee Tanhuvaaran Urheiluopiston rehtori Erkki Kauppinen.

– Meillä on pitkällä olevat suunnitelmat tämän liikuntamatkailun lisäämiseksi. Pari vuotta sitten avatun camping-alueen kehittäminen on meneillään ja siihen viereen kartoitetaan loma-asumista. Se on yksi meidän tulevaisuuden visio monien muiden joukossa.

Camping-alueen lisäksi Tanhuvaaraan on viime vuosina valmistunut myös muun muassa kylpylä.

Puhutaan isoista summista, jopa muutamasta sadastatuhannesta eurosta

Erkki Kauppinen

Suomen toiseksi vanhin urheiluopisto Tanhuvaarassa ei ole yksin muuttuneen tilanteen kanssa, sillä myös muut Suomen kymmenen muuta urheiluopistoa joutuvat enemään tai vähemmän kasvattamaan liiketoiminnan roolia rahoituksessaan.

– Jokainen Urheiluopisto tekee varmasti samankaltaisia ratkaisuja sen pienenevän valtionavun paikkaamisesksi muilta liiketalouden sektoreilta, näkee Urheiluiopistojen yhdistyksen vt. pääsihteeri Tiina Pyykkönen.

– Profilointi on ehkä kansan syvien rivien joukossa ollut kohti huippu-urheilua, mutta Urheiluopistoilla on jo vuosikymmeniä ollut ihan tavallisten kansalaisten tavoitettavissa olevia palveluja.

Profilointi on ehkä kansan syvien rivien joukossa ollut kohti huippu-urheilua

Tiina Pyykkönen

Tanhuvaaran juuret Viipurissa

Urheiluopistoverkoston rakentaminen aloitettiin Suomessa 1900-luvun alussa. Perusajatus oli tarjota kansalaisille organisoitua liikunnanohjausta tai urheiluvalmennusta sekä luoda yhtenäistä suomalaista liikunta- ja urheilukulttuuria.

– Kyllä se perusajatus on edelleen samankaltainen. Me ollaan tosiaan lähtökohtaisesti oltu koulutusorganisaatioita, ja edelleen liikunta-alan ammatillinen koulutus, aikuiskoulutus, valmentajakoulutus ja muut lyhytkoulutukset kuten myös vapaan sivistystyön koulutus on edelleen opistoilla. Se on iso osa nykyistä toimintaa ja tulee myös jatkossa olemaan sitä, toteaa Tiina Pyykkönen.

Savonlinnan Tanhuvaarasta valmistuu vuosittain kolmisenkymmentä liikuntaneuvojaa. Kesäkuussa satavuotisjuhliaan viettävä Tanhuvaara Urheiluopisto perustettiin aikanaan naisvoimistelijoiden toimesta Viipuriin.

– Erittäin ylpeitä ollaan. Pitkä tie on kuljettu sieltä Viipurista ja oltu 1950-luvulta lähtien tässä samassa paikassa. Pystyssä pysymme myös seuraavat sata vuotta, se on selkeä asia, toteaa Tanhuvaaran Urheiluopiston rehtori Erkki Kauppinen.