Päättäjät kuulivat asukkaiden toiveet: Rautakauppa Bauhausia ei näillä näkymin tule kulttuurikeskus Brunon tilalle

Paljon vastustusta aiheuttaneet suunnitelmat rautakauppa Bauhausin tulosta Vallilaan, VR:n entiseen konepajaan kaatuivat ainakin nykyisenlaisina. Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunta ei myöntänyt poikkeuslupaa asemakaavaan.

Vallila, Helsinki
Bruno
BrunoYle

Suunnitelmat Bauhausin muutosta Vallilaan, vanhoihin VR:n makasiineihin kaatuivat Helsingin kaupunkisuunnittelulautakunnassa. Lautakunta päätti yksimielisesti hylätä poikkeushakemuksen, koska hakemus on asemakaavan keskeisten periaatteiden vastainen.

Päättäjät siis kuulivat monien kaupunkilaisten toiveet. Bauhausin muuttosuunnitelmat herättivät poikkeuksellisen paljon närää. Hanketta vastustivat Vallilan asukkaat ja kaupunkiaktiivit.

Sadat helsinkiläiset jättivät muistutuksen kaavamuutoksesta ja hanketta vastustava adressikin keräsi tuhansia allekirjoituksia. Huolta aiheutti muun muassa se, että rautakauppajätin tulo näivettäisi alueelle virinneen elävän kaupunkikulttuurin. Sitä pitää yllä kulttuurikeskus Bruno, joka on tällä hetkellä vuokralla entisissä konepajatiloissa, juuri niissä, jotka Bauhausin oli määrä ostaa.

Brunoa uhkasi häätö

Bauhaus-suunnitelmat asettivat Brunon tulevaisuuden vaakalaudalle. Brunoa uhkasi häätö. Päätös otettiinkin kulttuurikeskuksessa iloisena vastaan.

– Loistava päätös kaupungilta. Meillä on tulevaisuus. Tämä antaa meille aivan uuden mahdollisuuden kehittää toimintaa, sanoo Jakke Nikkarinen, toinen Konepaja Brunon perustajista.

Bruno on räätälöity tapahtuma- ja kirpputorikeskittymäksi, joka yhdistää ruokaa, musiikkia ja muuta kulttuuria. Brunolla on toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus VR:n kanssa. Irtisanomisaika on kuusi kuukautta. Tapahtumia on suunniteltu puolen vuoden irtosanomisaika mielessä.

Bruno on perustettu vuonna 2015 ja sillä on samanlainen toimintamalli kuin Helsingin kaupungin omistamilla Kaapelitehtaan, Suvilahden ja Teurastamon kiinteistöillä. Ensi kesäksi on jo luvassa tilaisuuksia ja tapahtumia aikuisille ja lapsiperheille.

Tilalle useita ostajia?

VR on jo jonkin aikaa halunnut päästä eroon vanhasta Pasilan konepajasta, josta saksalainen rautakauppakeskus Bauhaus teki ostotarjouksen. Brunolla arvellaan, että VR:n myyntihalut eivät tyssänneet tähän, vaan että tilat ovat edelleen kaupan.

Brunolla ei kuitenkaan ole itsellään rahaa ostaa tiloja VR:ltä. Asian ympärille syntynyt, Brunosta erillinen Konepajaliike miettii kuitenkin parhaillaan paikan jatkoa ja rahoitusta. Ajatuksena on koota yrityksiä ja sijoittajia, jotka yhdessä ostaisivat tilat VR:ltä. Yhden ostajan tilalle saataisiin siis useita.

– Me haluamme antaa kunnollisen, toteuttamiskelpoisen vaihtoehdon VR:lle siitä, mitä tässä paikassa voisi olla, sanoo Konepajaliikkeen aktiivi Antti Möller ja jatkaa:

– Nyt kun kaupunkisuunnittelulautakunnan päätös on tiedossa, pääsemme ensi viikolla tapaamaan VR:n kanssa kasvotusten ja keskustelemaan asiasta.

Hakemus oli asemakaavan vastainen

Konepajatilojen muuntaminen Bauhausin myymäläksi olisi vaatinut poikkeusluvan muutama vuosi sitten tehtyyn asemakaavaan. Sitä VR haki kaupunkisuunnittelulautakunnalta. Lautakunta hylkäsi hakemuksen, koska se oli voimassa olevan asemakaavan keskeisten periaatteiden vastainen.

– Teollisuuskadun varteen olisi pitänyt tulla liikehuoneistoja, jotka oli siihen kaavassa määrätty. Nyt niitä ei ollut siihen suunniteltu, sanoo kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Risto Rautava.

Rautava muistuttaa, että VR omistaa alueen ja sillä on sananvalta.

– Sitä, mitä tapahtuu jatkossa, emme tiedä kukaan. Jos VR teettää kaavan mukaisen suunnitelman ja hakee rakennusmääräysten mukaisen rakennusluvan, siihen voidaan rakentaa.

Rautavan tietojen mukaan VR:llä oli Bauhausin kanssa sopimus, jonka mukaan kauppa toteutuu, jos he saavat tiettyyn aikaan mennessä poikkeusluvan. Nyt sitä ei tullut, ja Rautava arvelee, että myös sopimus purkautui.

Lautakunta joutui jo kertaalleen lykkäämään päätöstään joulukuulta tammikuulle valtavan palautevyöryn vuoksi.