Ensiasunnon ostajat palasivat viime vuonna markkinoille – työttömyys estää silti monen asuntohaaveet

Asuntokauppa kääntyi viime vuonna kasvu-uralle muutaman vuoden takaisen romahduksen ja sen jälkeen pitkään jatkuneen tasaisen vaiheen jälkeen. Valtaosa uusista asunnoista päätyy sijoittajien omistukseen.

kiinteistökauppa
Asuntoesittelyssä asiakas ja kiinteistönvälittäjä.
Jori Asikainen / Yle

Jyvässeudun asuntojen kauppamäärä romahti jopa kolmanneksella vuosina 2013 ja 2014. Viime vuoden aikana kauppa näyttäisi vähitellen toipuneen pudotuksesta, ja kauppamäärät kääntyivät nousuun.

Uskoa tähänkin vuoteen tuovat piristyneet talousnäkymät.

Esimerkiksi Keski-Suomen Osuuspankin Kiinteistökeskuksen liikevaihto kasvoi viime 14 prosenttia, kauppamäärät vieläkin enemmän. Toimitusjohtaja Janne Särkän mukaan viime vuonna kauppa alkoi myös monipuolistua.

– Ensiasunnon ostajia on tullut markkinoille takaisin. He ovat erittäin tärkeässä osassa siinä, kauppaketju alkaa toimia.

Särkän mukaan Jyvässeudulla on takana harvinaisen pitkä, vakaan hintakehityksen kausi.

Kaikki kohteet eivät kiinnosta

Talousnäkymien piristyminen näkyy asuntomarkkinoilla Jyvässeudun ulkopuolellakin. Esimerkiksi Keuruun Kiinteistövälityksen kaupan keskikoko on noussut reilut 12 prosenttia, mitä kiinteistövälittjä Elina Mäki pitää hyvänä lukuna.

– Myös myyntiajat ovat lyhentyneet. Positiivista signaalia on luettavissa.

Silti asuntomarkkinat eivät ole koko maakunnassa samanarvoisessa tilanteessa. Esimerkiksi hissittömien kerrostalojen asuntojen ja 1970-80 -luvun omakotitaloujen myynti on hyvin tahmeaa.

– Joidenkin kohteiden kohdalla on jopa 30-40 prosenttia jouduttu pyyntihinnasta pudottamaan, että kauppa on saatu maaliin, Mäki toteaa.

"Nuoret eivät saa lainaa"

Erityisen vilkasta viime vuonna oli kiinteistönvälitysalan mukaan uusien asuntojen kauppa. Kiinteistövälitys Enbergin yrittäjän Jari Enbergin mukaan lukujen taakse piiloutuu kuitenkin sellainen yksityiskohta, että valtaosa uusien asuntojen myynnistä on erilaisten sijoittajien näpeissä.

– Viime vuonna monella paikkakunnalla 70 prosenttia uusista asunnoista myytiin sijoittajille – sillä saadaan asuntokauppa näyttämään hyvältä.

Nuorten ja ensiasunnon ostajien puolesta Enberg on pahoillaan: työttömyys estää nuoria ostamaan asuntoja tai vaihtamaan entistä isompaan kotiin.

– Markkinoille olisi paljon tulossa nuoria ostajia, mutta pankit eivät anna lainaa, ennen kuin on vakituinen työpaikka. Se on Jyväskylässä aika iso ongelma.