Jumalan teatterista 30 vuotta – paikalla ollut kulttuuritoimittaja: Suhtaudun siihen nyt tosikommin

Kolmekymmentä vuotta sitten neljä teatterikoululaista järjesti shokeeraavan esityksen Oulun kaupunginteatterissa. Alastomina riehuneet miehet heittivät yleisön päälle muun muassa ulostetta ja pommeja.

teatteritaide
Jumalan teatteri
Jumalan teatteri järjesti kaoottisen tempauksen Oulun pohjoisilla teatteripäivillä kolme vuosikymmentä sitten.Eeli Aalto

Vuonna 1987 Oulun pohjoisilla teatteripäivillä neljä nuorta teatterikoulun opiskelijaa järjestivät kaoottisen tempauksen. Alastomat nuoret suuntasivat yllättävän hyökkäyksen yleisön päälle. Miehet ampuivat yleisöön muun muassa vaahtosammuttimella jauhetta, heittivät ihmisulostetta, ilotulituspommeja ja yleisöä myös ruoskittiin.

Katsojia paikalla oli joitain kymmeniä.

Ulosteita ihmisten päälle

Kyseessä oli järkytystä herättänyt Jumalan teatteri, jonka muodostivat Jari Halonen, Jorma Tommila, Esa Kirkkopelto ja Jari Hietanen. Yksi paikalla olleista oli tuolloinen Kalevan kulttuuritoimittaja Kaisu Mikkola, joka kertoo olleensa salista poistuessaan kuin jauholaarista nostettu.

Onneksi en saanut ulosteita päälleni. Kaverit haisivat kyllä tosi pahalta.

Kaisu Mikkola

– Onneksi en saanut ulosteita päälleni. Kaverit haisivat kyllä tosi pahalta. Itse en niin kauheasti säikähtänyt, pidin sitä skandaalina enemmänkin. Tuollaisessa kauheassa asiassa on paljon myös hullua tilannekomiikkaa. Onni oli, että kukaan ei pahasti vahingoittunut.

Jumalan teatterin miehet puhuivat esityksestään "teatterimanifestina". Väkivaltainen hyökkäys kesti vain muutaman minuutin, mutta keskustelu aiheesta on jatkunut kaikki nämä vuodet.

– Kun aikaa on kulunut, niin olen ryhtynyt suhtautumaan paljon tosikommin.

Yhtäläisyydet nykypäivään puistattavat

Mikkolan vakavoituminen aiheen äärellä johtuu maailman tapahtumista, jotka ovat muuttuneet vuosi vuodelta yhä rankemmiksi. Jumalan teatterin yhtäläisyydet Pariisissa konserttiin tehtyyn terrori-iskuun ovat Mikkolan mukaan huomattavat.

– Se isku oli nimeltään ”Jumala on suuri –teatteri”, Isiksen toimeenpanema. Kummasakin oli neljä, mutta Pariisissa he olivat asemiehiä. Pariisissa katsomoon kuoli suunnilleen saman verran ihmisiä kuin Oulussa ihmisiä oli salissa paikalla.

Oulun raastuvanoikeus tuomitsi Jumalan teatterin jokaisen jäsenen seitsemän kuukauden ehdolliseen vankeusrangaistukseen ja sakkoihin. Muita laskuja Halonen, Tommila, Kirkkopelto ja Hietanen saivat muun muassa siivous- ja sairauskuluista, yhteensä noin 40 000 markkaa.

Kaisu Mikkola
- Jos tämä tapahtuisi nyt, niin sitä käsiteltäisiin varmasti terroritekona, sanoo Kaisu Mikkola.Marko Siekkinen / Yle

Jumalan teatteriin osallistuneet erotettiin vuodeksi Teatterikorkeakoulusta. Teatterissa ihminen on hyvin suojaamaton, Kaisu Mikkola toteaa.

– Kukaan ei lähtökohtaisesti ajattele, että olen täällä vaarassa. Kun kauheita alkaa tapahtua, niin pitkän aikaa luullaan sen olevan esitystä.

Tapahtunutta on vaikea ymmärtää

Tuolloin Oulun kaupunginteatterin johtajana toiminut Jussi Helminen oli tapahtuneesta vihainen. Yle tv-uutisissa hän pyyteli ihmisiltä anteeksi täysin yllättäen syntynyttä skandaalia. Helmiselle nelikko oli luvannut esittää jotain aivan muuta.

Kulttuurivaikuttaja Kaisu Mikkola sanoo vuosikaudet yrittäneensä ymmärtää Jumalan teatterin esitystä, mutta ymmärrystä ei ole löytynyt.

– Se oli täynnä vihaa ja se oli huomion tavoittelua. Eiväthän he osanneet edes perustella tekoa. He vaikenivat vuosikymmeniksi. Eivät he halunneet häivyttää suurta filosofiaansa, vaan heillä ei ollut koko filosofiaa laisinkaan.

Se oli täynnä vihaa ja se oli huomion tavoittelua.

Kaisu Mikkola

Myöhemmin Jari Halonen on kommentoinut Ylelle esityksen olleen taidepiirien hegemonian ravistelua. Syksyllä 2004 Jari Halonen kommentoi asiaa Timo Seppäsen ohjelmassa Persona non grata.

– Siinä esityksessä ei ollut mitään muuta hyvää kuin se yksi iso havainto. Se, että mikä vaikuttaa ja mikä ei.

Jumalan teatterin jäsenet toimivat yksityisinä henkilöinä ja teatterikoulun ei katsottu olleen osallisena tapahtuneeseen, vaikka teatterikoulun piiristä löytyi tempaukselle myös puolustelijoita.

– Syytetyksi joutuivat näiden neljän pojan lisäksi myös heidän kaksi tunnettua opettajaansa, Jouko Turkka ja Jussi Parviainen. Eli syytettyjä oli kuusi. Teatterikoulussa meni opetusohjelmat uusiksi.

Oulussako ei tapahdu mitään?

Kaisu Mikkola pohtii, että nykyisin tämän kaltaisiin asioihin suhtaudutaan paljon vakavammin kuin ennen.

– Jos tämä tapahtuisi nyt, niin sitä käsiteltäisiin varmasti terroritekona, Mikkola sanoo.

Kaisu Mikkola muistaa jututtaneensa lehdistötilaisuudessa tuntia ennen Jumalan teatterin esitystä Kajaanin kaupunginteatterista saapunutta Olli Saaristoa. Mikkola muistelee Saariston todenneen pessimistisesti, kuinka Oulussa ei koskaan tapahdu mitään.

– Meni tunti suunnilleen ja hän tuli salista ulos ja hänellä oli tappi otsassa. Tapahtui jotain.