1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Julkisen sanan neuvosto

Julkisen sanan neuvosto käsittelee neljä kantelua pääministeri Sipilään ja Terrafameen liittyvästä uutisoinnista

Kolme kanteluista kohdistuu Yleisradioon ja yksi Suomen Kuvalehteen.

Julkisen sanan neuvosto
Pääministeri Juha Sipilä vieraili Terrafamen kaivoksella Sotkamossa 14.11.2016
Pääministeri Juha Sipilä vieraili Terrafamen kaivoksella Sotkamossa 14.11.2016Jonna Karjalainen / Yle

Julkisen sanan neuvosto (JSN) on tehnyt käsittelyynotto- ja karsintapäätökset kaikista tähän mennessä saapuneista niin sanotun Terrafame-vyyhdin kanteluista.

JSN otti käsittelyyn neljä eri aiheeseen liittyvää kantelua. Kolme niistä kohdistuu Yleisradioon ja yksi Suomen Kuvalehteen.

Yhteensä kanteluita tuli 15, joista JSN karsi heti kaksi, koska ne olivat nimettömiä. Useat muut kantelut liittyivät samoihin aiheisiin, joten JSN yhdisti ja karsi kanteluita.

Kaksi käsittelyyn otetuista kanteluista koskee samanaikaista kuulemista, yksi virheen korjaamista ja yksi journalistista päätösvaltaa.

Kritiikin kohteelle annettava tilaisuus esittää näkemyksensä

JSN selvittää, rikkoiko Yle Journalistin ohjeita (siirryt toiseen palveluun), kun se julkaisi 25.11.2016 verkkosivuillaan uutisen "Pääministerin sukulaisten omistamalla yrityksellä noin puolen miljoonan euron tilaus Terrafamesta" ilman pääministeri Juha Sipilän (kesk.) kommentteja.

Suomen Kuvalehden osalta JSN selvittää, rikkoiko lehti Journalistin ohjeita, kun se julkaisi 30.11.2016 verkkosivuillaan jutun (siirryt toiseen palveluun) "Pääministeri Sipilä vaiensi Ylen: Uutisten johto hyllytti Sipilä-jutut – Ruben Stiller sai varoituksen" ilman Ylen uutis- ja ajankohtaistoiminnan päätoimittaja Atte Jääskeläisen kommentteja.

Journalistin ohjeiden kohdan 21. mukaan kritiikin kohteeksi joutuvalle tunnistettavissa olevalle henkilölle tulee varata tilaisuus esittää oma näkemyksensä samassa yhteydessä.

Journalistin ohjeiden kohta 22. määrää, että jos samanaikainen kuuleminen ei ole mahdollista, voi erittäin kielteisen julkisuuden kohteeksi joutunutta olla tarpeen kuulla jälkeen päin.

Ylen toiminta kantelun kohteena

Lisäksi Ylen osalta JSN on ottanut käsittelyyn virheen korjaamiseen liittyvän kantelun, joka kohdistuu siihen, onko yllä mainitun jutun oikaisu tehty Journalistin ohjeiden mukaan.

Neljäs kantelu koskee sitä, onko Yleisradio rikkonut Journalistin ohjeita tai onko Ylen johto rajoittanut toimittajien sananvapautta Terrafame-aiheen käsittelyssä.

Journalistin ohjeiden kohtien 1.–3. mukaan journalisti on ennen kaikkea vastuussa yleisölleen, jolla on oikeus saada tietää, mitä yhteiskunnassa tapahtuu. Päätösvaltaa tiedonvälityksen sisällöstä ei saa luovuttaa toimituksen ulkopuolisille. Journalistilla on oikeus ja velvollisuus torjua painostus, jolla yritetään vaikuttaa tiedonvälitykseen.

JSN alkaa myös valmistella lausumaa, joka ottaa kantaa siihen, onko pääministeri Juha Sipilä rajoittanut Yleisradion tai sen toimittajien sananvapautta. Lausuman tarkoituksena on selventää Journalistin ohjeita toimittajille, päättäjille ja suurelle yleisölle.

Julkisen sanan neuvoston mukaan päätöksiä käsiteltävistä kanteluista voi odottaa aikaisintaan helmikuussa.

Lue seuraavaksi