Asuinpaikasta jopa kuukausipalkan suuruinen verosäästö – Kokkola kallein, Helsinki halvin

Asuinkunnan mukaan määräytyvät verot vaihtelevat suurimpien kaupunkien välillä rajusti. Keskiverto palkansaajaperhe maksaa lähes 2700 euroa enemmän veroja Kokkolassa kuin Helsingissä.

talous
Kuvituskuva, vero.
Ismo Pekkarinen / AOP

Asuinpaikan valinta vaikuttaa veroihin summalla, joka lähestyy yhtä keskimääräistä kuukausipalkkaa vastaavaa määrää.

Keskituloinen palkansaajaperhe pulittaa vuodessa noin 2700 euroa enemmän asuinkunnan mukaan määräytyviä veroja, jos hän asuu kalleimmassa maakuntakeskuksessa halvimman sijaan.

Infografiikka
Taulukossa käytetään Helsinkiä vertailukohtana muiden maakuntien keskuskaupungeille.

Suomen 18 maakunnan keskuskaupungeista Helsinki on kevein ja Kokkola raskain verottaja. Veronmaksajien keskusliiton laskelmissa on mukana asuinkunnan mukaan määräytyvät verot eli kunta-, kiinteistö- ja kirkollisverot.

Liitto haluaa nostaa kuntaverotuksen pöydälle juuri nyt, sillä kohtavalittavat valtuustot tulevat päättäjiksi ratkaisevalla hetkellä.

Valtio haluaa kuntaverot alas – entä uusi valtuusto?

Vuoden 2019 alussa voimaan tuleva sote-uudistus ottaa kuntien harteilta kalliit sosiaali- ja terveyspalvelut. Valtio aikoo pitää huolen, että kunnan tehtävien vähetessä, myös kuntaverot laskevat rytinällä.

Valtiovarainministeriö on esittänyt 12,3 prosenttiyksikön alennusta kaikkien kuntien kunnallisveroon. Tasapuolinen halpuuttaminen pitäisi kuntien väliset veroerot pysyisivät ennallaan. Valtion verotusta nostetaan kunta-alea vastaavasti.

Mutta huhtikuussa valittavat valtuustot ratkaisevat, mitä tapahtuu ennen ja jälkeen suuren kuntaveroalen 2019.

– Nämä kuntavaalit ovat todella tärkeät kuntalaisten verotuksen kannalta, jotta veroprosentit saadaan pidettyä kurissa, Veronmaksajien keskusliiton toimitusjohtaja Teemu Lehtinen sanoo painokkaasti.

Hänen mukaansa kunnan taloutta voidaan hoitaa hyvin tai huonosti esimerkiksi kunnan koosta riippumatta.

– [Korkeat verot] kertovat usein siitä, että asioita ei ole hoidettu hyvin ja tehokkaasti.

Veronmaksajien keskusliitto on käyttänyt vertailussaan esimerkkinä keskituloista palkansaajaperhettä, jossa on kaksi lasta. Isän ja äidin kuukausiansiot ovat noin 3 700 ja 3 100 euroa.

Selviityksessä ovat mukana Suomen maakuntien keskuskaupungit paremman vertailtavuuden vuoksi. Jos vertailussa olisivat Suomen kaikki kunnat, olisi asuinpaikan mukaan määräytyvä veroero vielä suurempi.

Tänä vuonna kallein kunnallisvero on Jämijärjevellä (22,5 prosenttia) ja halvin Kauniaisissa (17 prosenttia). Maakuntien "pääkaupunkien" välillä ero on kapeampi. Helsingissä kuntavero on 18,50 ja Kokkolassa 21,75 prosenttia.

Veronmaksajien Lehtinen muistuttaa, että vaikka Helsingissä veroprosentti on suhteellisen matala, muut asumiskulut ovat sitäkin suuremmat.

Yle vertailli kuntaveroja syksyllä ja huomioi myös verosta tehtävät vähennykset.