Hyppää sisältöön

Vanha nimitys ei noussut suosikiksi – ani harva entinen kunta on halunnut pitäjäksi

Kotimaisten kielten keskus on toivonut, että lakkautetut kunnat alkaisivat käyttää itsestään nimitystä pitäjä. Tänään pitäjäksi tuli Uukuniemi.

Uukuniemen nuorisotalokin on nyt Uukuniemen pitäjässä. Kuva: YLE Etelä-Karjala

Jo reilut kymmenen vuotta sitten Kotimaisten kielten keskus kertoi, että vanhat lakkautetut kunnat voisivat olla pitäjiä. Erityisesti pitäjä-nimitys sopisi maalaismaiselle liitoskunnalle. Pitäjä-nimityksellä uuteen kuntaan liittynyt entinen kunta erottuisi uuden kunnan muista kylistä tai kaupunginosista.

Tähän mennessä pitäjä-nimityksen ovat ottaneet käyttöönsä vain Kiteeseen liittynyt Kesälahti, Joensuuhun liittynyt Kiihtelysvaara sekä Hollolaan liittynyt Hämeenkoski.

Ei hallinnollista muutosta

Vaikka pitäjä-nimityksen käyttöä on suositeltu jo vuosia, niin suurta innostusta se ei ole vieläkään saanut.

Ulla Koistinen arveli jo vuoden 2013 Kielikello-lehdessä (siirryt toiseen palveluun), että pitäjä-nimityksen käyttöönottoa saatetaan vieroksua, koska se on historiallisesti ollut käytössä eri merkityksessä. Kaikki kunnat eivät myöskään ole aikoinaan olleet pitäjiä, ja nimitys on yhdistetty lähinnä maaseutumaiseen ympäristöön.

Suomen kielen lautakunta (siirryt toiseen palveluun) kuitenkin kantanut huolta siitä miten vanhat kuntien nimet kuntaliitoksien yhteydessä säilyvät.

– Uusien kuntaliittymien alueet ovat monesti niin laajoja, että pelkkä kunnan nimi ei paikanna riittävästi, sanoo Suomen kielien lautakunta.

Lautakunta suosittelee, että vanhoja kunnannimiä käytetään entisen kunnan alueista: "Voidaan esimerkiksi yhä puhua tapahtumista Lammilla ja Tuuloksessa, vaikka ne nykyisin ovatkin Hämeenlinnan osia. Pöytyään liitetyn Karinaisten entinen kuntakeskus on nimeltään Kyrö, mutta kirkon seudusta voidaan käyttää nimeä Karinaisten kirkonkylä".

Mikäli entinen itsenäinen kunta haluaa itselleen pitäjä-nimityksen, ei se tuo mitään lakisääteisiä velvoitteita tai muutoksia. Kyseessä on vain nimitys.

Uukuniemestä pitäjä

Tänään tiistaina eteläkarjalaisen Parikkalan kunnanhallitus (siirryt toiseen palveluun) hyväksyi, että Uukuniemi on jatkossa pitäjä. Uukuniemi liittyi Parikkalaan vuoden 2005 alusta.

Pitäjä-nimitystä Uukuniemelle haki 12 uukuniemeläistä yhdistystä. He perustelivat hakemusta muun muassa Uukuniemen vahvalla kotiseutuhengellä sekä sillä, että Uukuniemi-nimen säilyminen vahvistaisi  Uukuniemen henkistä vahvuutta.

Parikkalan kunnanhallitus lupasi jatkossa käyttää Uukuniemestä pitäjä-nimitystä myös omassa käytössään eli silloin, kun Parikkala tavalla tai toisella puhuu tai kertoo Uukuniemestä.

.
.