1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuortane

Kuortaneen urheilulukio suurten suunnitelmien äärellä

Kuortaneen lukio suunnittelee oppilasmäärän kasvattamista, lisäsiipeä ja lajikirjon laajentamista jalkapalloon yhteistyössä Seinäjoen SJK:n kanssa. Erityisesti naisopiskelijat hakeutuvat nyt urheilulukioon.

Kuortaneen urheilulukion rehtori Juha Virtanen keskustelee opiskelija Elias Salmelan kanssa Kuva: Antti Kettumäki / Yle

Kuortaneen urheilulukiossa riittää kiirettä. Lukiossa opiskelee parisataa opiskelijaa, joiden päiviä rytmittää aktiivinen urheilu ja opiskelu. Eteläpohjalainen lukio tunnetaan erityisesti painistaan. Erityisesti naipuoliset hakijamäärät ovat kasvussa.

Kansainvälinen yhteistyösopimus tuo urheiluopistolle kovan luokan naispainijoita, jotka toimivat hyvinä vastuksina myös urheilulukion opiskelijoille. Statuksen tarkoituksena on edistää naispainin kehittymistä maailmanlaajuisesti. Kansainvälinen painiliitto tarjoaa stipendejä painin kehitysmaille ja valitsee maasta urheilijoita, jotka tulevat harjoituskeskuksiin valmentautumaan.

– Sitä kautta sitten saadaan hyviä painijoita tänne, koska ne on valikoitu isosta massasta tänne. Ei joka päivä kansainvälinen lajiliitto tule esittämään, että onko tällaista yhteistyötä tehdä. Tietenkin se on tulosta siitä, että asian eteen tehdään töitä, Kuortaneen urheilulukion rehtori Juha Virtanen kertoo.

Virtanen uskoo, että erityisesti Petra Ollin menestyminen molskilla on lisännyt lajin näkyvyyttä.

– Petra on hieno esikuva nuorille tytöille ja kyllä se lisää harrastajamäärää, Virtanen kertoo.

Naishakijamäärät kasvussa

Kuortaneen urheilulukion vahvuuksia painin lisäksi ovat Virtasen mukaan joukkuelajit ja yleisurheilu. Erityisesti naisjääkiekkoilu on kovassa kasvussa.

– Tällä hetkellä tytöt ovat jääkiekon MM-kilpailuissa ja siellä on suuri joukko meidän opiskelijoita. Järjestelmä, että lukioiden joukkueet kilpailevat näissä kansallisissa sarjoissa on tuonut uutta puhtia, Virtanen kertoo.

Huippu-urheilun ja opiskelun yhdistäminen on haaste nuorelle lukiolaiselle. Fyysisesti rankkoja harjoituksia voi olla jopa kaksi kertaa päivässä, joiden lisäksi täytyy jaksaa hoitaa myös opiskelut.

– Ei voi sanoa, että se helppoa olisi. Yksi harjoituskerta on siinä kouluaikana ja yksi on illalla. Kyllä joutuu pinnistelemään.

Virtasen mukaan tärkeässä osassa on jatkotoive urheilu-urasta. Kaikista ei kuitenkaan ole ammattiurheilijoiksi. Urheilulukio tarjoaa mahdollisuuden selvittää, kuinka pitkälle ura kantaa nuorena.

– Sen lisäksi on kuitenkin se peruspohja, lukiokoulutus, joka on tärkeä jatkokoulutuksia ja ammatteja varten, Virtanen kertoo.

Suuret suunnitelmat

Kuortaneen urheilulukio pyrkii kehittämään nykyisiä lajejaan, mutta myös kehittämään uusia opiskelulinjoja. Yksi uusimmista on jalkapalloon keskittyvä linja, jota suunnitellaan vuodelle 2018.

– Olemme jo Seinäjoen jalkapallokerhon kanssa tehneet mittavaa kartoitustyötä ja kunta on hyvin myötämielinen tässä, kuten opistokin. Tässä on isoja hankkeita tulossa, Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan myös opiskelijamäärät ovat niin suuressa kasvussa, että lisätilalle olisi tarvetta. Tällä hetkellä lukiossa opiskelee ja urheilee lähes 200 opiskelijaa. Laajennusta on jo ryhdytty suunnittelemaan.

– Se laajennus ei ole pelkästään opiskelijamäärästä kiinni, vaan nämä lukioiden uudistukset, kuten sähköiset kirjoitukset vaativat vähän erilaisia tiloja. Tämäkin täytyy ottaa huomioon, Virtanen kertoo.

Virtasen mukaan lisäsiivestä on jo keskusteltu kunnan kanssa.