1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. suomettuminen

Analyysi: Suomettuminen elää ja voi hyvin – satakuntalaiset diktatuurin vieraina

Satakuntalaiset kaupungit ja Satakunnan ammattikorkeakoulu ovat saaneet Kiina-kuumeen. Kiinan tukahduttava poliittinen järjestelmä ei tunnu tässä yhteistyössä huolettavan, pohtii toimittaja Antti Laakso.

Kiinaa hallitsee kommunistinen puolue. Kuva: How Hwee Young / EPA

Satakunnalla on maailmalla hyviä ystäviä. Toverit asuvat kaukana Kiinassa.

Satakunnan ammattikorkeakoulun ja Satakuntaliiton kuusihenkinen delegaatio kertoo vierailleensa äskettäin Kiinassa (siirryt toiseen palveluun) menestyksekkäästi. Matkalla keskusteltiin koulutusviennistä ja neuvoteltiin Changzhou-viikon järjestämisestä Porissa:

"Viikon tarkoituksena on esitellä Changzhoun kulttuuria; musiikkia, tanssia ja kädentaitoja. Satakuntalaisilla on mahdollisuus tutustua lähemmin mm. käsityöosaamiseen, josta yhtenä esimerkkinä on kiinalaiseen kulttuurin kuuluva taidekirjonta ja sitä esittelevä näyttely, joka on kiertänyt ympäri maailmaa. Porissa vierailee samaan aikaan Changzhoun kaupungin virallinen delegaatio Suomi 100 -teemalla."

Maakuntaliiton ja ammattikorkeakoulun reissaaminen ei ole ainoa Satakunnan kontakti Kiinaan. Viime aikoina lentokoneeseen on noussut oman kaupunkinsa asioilla poliitikkoja ja virkamiehiä muun muassa Ulvilasta ja Raumalta.

Mikäpä siinä. Poliitikkojen laajaa läsnäoloa perustellaan sillä, että Kiinassa henkilösuhteet ovat edelleen erittäin tärkeitä. Viralliset ystävyyssopimukset paikallishallinnon kanssa avaavat ovia myös suomalaiselle yrityselämälle.

Kiinan merkitystä nykymaailmassa ei sovi kiistää, mutta yksi asia jää vaivaamaan. Suomalaiset matkustavat hymyssä suin diktatuuriin, jota hallitseva kommunistinen puolue käyttää vallassa pysymiseksi kaikkia mahdollisia keinoja.

Kiinassa ei lehdistö haasta vallanpitäjiä eivätkä ympäristöjärjestöt tai ay-liike kyseenalaista päätöksentekoa. Toisinajattelijat ja mielenosoittajat vaiennetaan tai ajetaan pois maasta. Järjestelmän (siirryt toiseen palveluun) vastustaminen vie vankilaan.

Kuva: Stina Tuominen / Yle

Suomalaiset poliitikot ja virkamiehet tekevät siis ystävyyssopimuksia pakkovaltaa käyttävien ja siitä hyötyvien puoluepamppujen kanssa. Kiinaan halutaan Suomesta koulutusmalleja mutta ei suomalaista käsitystä opiskelijoiden ajatuksen vapaudesta. Kiinasta tuodaan suomalaisten nähtäväksi kulttuuria – tanssia ja taidekirjontaa – mutta kansantasavallan pimeistä puolista vaietaan.

Ulko- ja kauppasuhteissa reaalipolitiikka on usein järkevää. Suomen kaltaisen pienen ja talouspulmista kärsivän valtion on syytä käydä kauppaa siellä, missä raha liikkuu. Kiinassa vierailevat muutkin, joten voiko suomalaisilta tai satakuntalaisilta vaatia korkeampaa moraalia?

Ei varmasti. Mutta jos Kiinan kanssa jatketaan nykyisellä linjalla, niin eiköhän ole jo aika lopettaa Neuvostoliiton-aikaisten poliitikkojen arvosteleminen suomettumisesta. Mikään ei ole vuosikymmenten aikana muuttunut – paitsi se, että Kiina ei sentään uhkaa kansallista olemassaoloamme.

Käsittelemme uutisissamme lähiaikoina Satakunnan ulkomaankauppaa ja Kiinan merkitystä Satakunnalle.