Ministeri Lintilä: Työllisyyden parantamiseksi tulossa "voimakkaita toimia"

Elinkeinoministerin mukaan hallituksella ei ole syytä luopua työllisyystavoitteestaan, mutta se ei toteudu ilman lisätoimia.

politiikka
Mika Lintilä.
Mika LintiläJarno Kuusinen / AOP

Joulukuun lopulla elinkeinoministerinä aloittanut Mika Lintilä (kesk.) sanoo, että Suomen taloudessa on useita hyviä merkkejä.

– Eniten on tullut vastaan, että ilmapiirissä on selviä myönteisiä virtauksia. Ne eivät ole kovin vahvoja, mutta niitä on enemmän ja enemmän, Lintilä kehui tiistaina politiikan toimittajien lounaalla.

Lintilä piti tärkeimpänä, että niin kotitalouksien kuin yritysten luottamusindikaattorit näyttävät "verrattain hyviltä ja paremmilta kuin vuosi sitten". Hänen mukaansa keskeisintä on, että investoinnit lähtevät liikkeelle, mistä on saatu hyviä signaaleja.

Lintilä tarjosi esimerkiksi sitä, että Suomi on tällä hetkellä Euroopan viidenneksi eniten kiinalaisia investointeja saanut maa.

– Olemme verrattain korkealla eurooppalaisessa vertailussa. Itse olen sitä mieltä, että se on hyvä.

Tuore ministeri suhtautui "erittäin optimistisesti" myös siihen, että kaivosyhtiö Terrafamelle löytyisi ulkopuolinen rahoittaja. Lintilä sanoi uskovansa ja toivovansa, että neuvotteluista on kerrottavaa jopa jo tämän kuun aikana.

– Uskon, että Terrafame tulee olemaan verrattain lyhyellä aikajänteellä terve yritys niin ympäristöseikkojen kuin taloutensa puolesta.

"En ole Orpon kanssa eri linjoilla"

Lintilä toisti jälleen, että hän haluaa uskoa parempaan talouskehitykseen kuin mitä valtiovarainministeriö ja ennustelaitokset ovat ennakoineet. Hän perusti näkemyksensä tuntemuksiin, joita on saanut "heikoista virtauksista".

Lintilä kiisti, että olisi eri linjoilla valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) kanssa, joka on varoitellut 1–2 miljardin euron lisäleikkauksista, jos taloudessa ei tapahdu selvää käännettä.

Lintilän mukaan tällä hetkellä ei näytä siltä, että lisäleikkauksia tarvittaisiin, mutta hallitus katsoo tilannetta puolivälitarkastelussaan kuntavaalien jälkeen.

Hän korosti, että toimia työllisyyden parantamiseksi tarvitaan lisää, jotta hallitus voisi saavuttaa tavoittelemansa 72 prosentin työllisyysasteen. Lintilän mukaan eri sektoreilla tehdään "voimakkaita toimia", jotka tähtäävät siihen, että hallitus pääsisi "ainakin hyvin lähelle tavoitetta". Lintilän mukaan keinot selviävät hallituksen puoliväliriihessä, eikä hän kertonut toimista vielä tarkemmin.

Hänen mukaansa hallituksen ei ole syytä luopua työllisyystavoitteestaan, vaikka esimerkiksi Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla arvioi viime viikolla, ettei hallitus tule saavuttamaan tavoitettaan, eikä julkisen velan kasvu pysähdy tavoitellulla tavalla.

Hallitus toivoo myös edelleen, että paikallisen sopimisen lisäämisellä olisi mahdollista saada uusia työpaikkoja aikaan. Lintilä kertoi, että hän tapaa työmarkkinajärjestöjen edustajia lähiaikoina, ja paikallinen sopiminen on keskusteluissa kärkipäässä.

Lintilä ei siirtäisi omistajaohjausta Sipilältä

Lintilä torjui vaatimukset, että vastuu valtionyritysten omistajaohjauksesta siirrettäisiin pois pääministeriltä. Hän myönsi, että omistajaohjaus on aina "tavalla tai toisella ongelmallinen", mutta piti selkeänä, että omistajaohjaus on pääministerin alaisuudessa.

– Malli on päätetty, ja sen mukaan mennään eteenpäin. On hyvin vaikea sanoa, mille ministeriölle se luontojaan sopisi.

Oppositiopuolue RKP:stä väläytettiin viime viikolla, että epäselvyyksien välttämiseksi omistajaohjauskysymykset olisi siirrettävä esimerkiksi Lintilän vastuulle.

– Kyllähän se sopii, mutta ei ne anna, Lintilä vitsaili.