Kuka katkaisi damaskoslaisten juomaveden? – Syyrian pääkaupungissa taistellaan nyt vedestä

Osapuolet syyttävät toisiaan kaupungin tärkeimmän vesilähteen vahingoittamisesta, kirjoittaa Syyriaan perehtynyt ulkomaantoimittaja Tom Kankkonen.

Syyria
Ihmisiä jonottomassa vettä.
Damaskoksessa on kova pula vedestä.Youssef Badawi / EPA

Dieselöljyä tai tynnyripommi, siinä ovat pääepäillyt Damaskosta jo yli kolme viikkoa vaivanneeseen vesipulaan.

Hallituksen mukaan kapinalliset ovat myrkyttäneet kaupungin tärkeimmän vesilähteen Wadi Baradan laaksossa, Damaskoksesta luoteeseen. Kapinalliset taas sanovat, että vesilähteen kohdalle rakennettu pumppaamo on vahingoittunut hallituksen joukkojen pommituksissa.

Ankara taistelu vedestä

Selvää on, että vesi on nyt keskiössä Damaskoksen lähellä käytävissä rajuissa taisteluissa. Syyrian armeija ja sitä tukevat libanonilaisen Hizbollah-liikkeen taistelijat yrittävät vallata takaisin vesilähteen.

Hallitus sanoo, että ongelma on pian ratkaistu, kun viimeiset kapinallispesäkkeet saadaan puhdistettua luonnonkauniista laaksosta.

Hallituksen valvomat alueet Damaskoksessa ovat pitkälti säästyneet sodan tuhoilta, samaan aikaan kun monet kapinallisten halussa olleet lähiöt on jyrätty lähes maan tasalle.

Historialliset kylpylät kunniaan

Uutistoimisto AP:n haastattelema Omar Tarshan, kertoi käyvänsä historiallisessa kylpylässä, jolla on oma vesilähde.

– Kodissani ei ole vettä, joten löysin tilalle tämän paikan, Omar Tarshan kertoi Hammam al-Malki al Zahirin kylpylässä.

Damaskoksen vesihuolto hoidetaan pullotetulla vedellä, säiliöautoilla ja pienemmistä lähteistä saatavalla vedellä. Yksityisten firmojen myymä vesi maksaa noin 10 euroa kuutiolta, mikä on suuri summa kaupungissa, jossa monet sinnittelevät noin sadan euron kuukausituloilla.

Varakkaammat asukkaat tilaavat vettä kotiensa kattosäiliöihin. Monet damaskoslaiset kodit on varustettu vesisäiliöillä, koska kaupunki kärsi vesi-ongelmista jo ennen sotaa. Mutta näin pitkä vesikatkos on poikkeus.

YK:n mukaan noin 5 miljoonaa ihmistä Damaskoksen alueella kärsii vesipulan aiheuttamista ongelmista.

YK huolissaan taudeista

Asukkaiden mukaan joillakin alueilla ei ole tullut vesijohdoista vettä lainkaan yli kahteen viikkoon.

YK:n lastenjärjestö UNICEF (siirryt toiseen palveluun) on huolissaan tautien leviämisestä, koska yksityiset yritykset toimittavat vettä, jonka alkuperästä tai laadusta ei ole tietoa.

Ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta kysymykseen siitä, kuka sulki damaskoslaisten vesihanat. Vapaaehtoisten perustama Bellingcat-tutkimusryhmä (siirryt toiseen palveluun) on yrittänyt löytää vastauksen avoimista tietolähteistä. Muun muassa video- ja satelliittikuviin perustuvan analyysin päätelmä on, että Syyrian hallitusta tukevat joukot ovat vastuussa vesilähteen laitteistojen tuhoamisesta.

Viime viikolla kapinalliset ja viranomaiset sopivat jo korjauksista, mutta sopimus romahti, kun hallituksen neuvottelija ammuttiin Wadi Baradan laaksossa. Tästäkin välikohtauksesta osapuolet syyttävät toisiaan.

Ihmisiä ostamasssa puuta damaskoksen lähellä.
Polttoainepula ja kovat hinnat ovat saaneet jotkut damaskolaiset turvautumaan puulämmitykseen.Youssef Badawi / EPA

Veden lisäksi pulaa myös kaasusta

Syyrian hallitusta tukevat joukot ovat viime kuukausina edenneet Iranin ja Venäjän tuella. Sodan seuraukset kurittavat kuitenkin nyt poikkeuksellisen selvästi myös hallituksen alueilla asuvia damaskoslaisia.

Pula muun muassa lämmitykseen ja sähköntuotantoon käytettävästä kaasusta näyttää myös pahenevan.

Sosiaalisessa mediassa leviävän videon mukaan ääriliike Isis räjäytti jokin aika sitten Syyrian tärkeimpiin kuuluvan maakaasulaitoksen Homsin kaupungin itäpuolella. Siviilien kannalta Syyrian sota jatkuu myös hallituksen valvomilla alueilla.

Lähteet: AP, Reuters