Sarjahukuttaja tuomittiin laiminlyönnillä tehdystä henkirikoksesta – hyvin harvinaista Suomessa

Poliisi etsii Pohjois-Karjalan sarjahukuttajaa. Asianajajakaan ei ole saanut yhteyttä.

henkirikokset
Epäilty oikeussalissa karvahattu päässä.
Marja-Liisa Kämppi / Yle

Itä-Suomen syyttäjäviraston kihlakunnansyyttäjät Seppo Tiittanen ja Jouni Peiponen ovat tyytyväisiä sarjahukuttamistapauksen tuomioon.

– Laiminlyönnillä tehty henkirikos on Suomessa hyvin harvinaista, Seppo Tiittanen kertoo.

Sarjahukuttamistapauksessa laiminlyönnillä tarkoitetaan sitä, että tuomittu kaatoi tahallaan veneen eikä jäänyt auttamaan veden varaan joutuneita.

Kontiolahtelainen Pekka Seppänen tuomittiin kahdesta taposta. Toinen tapaus sattui Polvijärvellä vuonna 2010 heinäkuussa.

Käräjäoikeus katsoi, että Seppänen hukutti miehen kesämökkinsä matalaan rantaveteen, jossa vettä oli nilkkoihin asti. Oikeuden mielestä muuta syytä hukkumiskuolemalle ei ole.

Oikeus tuomitsi Seppäsen taposta, joka tapahtui kesällä 2011 Viinijärven Myhryränselällä. Vene oli satojen metrien päässä rannasta, kun Seppänen hyppäsi veneestä veteen ja kaatoi sen.

Avunhuudoista huolimatta Seppänen jätti auttamatta muita veden varassa olleita ja lähti uimaan rantaan. Seurueen kaksi jäsentä pelastautuivat vain, koska paikalle tuli sivullisia auttajia.

Yksi mies hukkui kuitenkin nopeasti jouduttuaan veteen. Oikeuden mukaan tuomittu on tietänyt uhrin uimataidottomuudesta.

Puolustus valittanee tuomiosta

Puolustusasianajaja Jukka Ketonen arvioi, että valittaa valittaa tuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen. Hän ei kuitenkaan ole saanut yhteyttä päämieheensä, joka pakoilee poliisia.

Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden professori Matti Tolvanen arvioi, että käräjäoikeus on perustellut tuomion hyvin ja pitänyt tapauksen näyttöä vakuuttavana.

Poikkeuksellinen tapaus erikoisuudestaan huolimatta ei välttämättä etene korkeimpaan oikeuteen saakka.

– Tapaus on pitkälti näyttökysymys ja niillä ei yleensä pääse korkeimpaan oikeuteen. Mitä enemmän on jutussa on kyse näytöstä, sitä epätodennäköisempää on saada valitusoikeus korkeimpaan oikeuteen.

– Miten pitkälle laiminlyönti riittää tahallisen henkirikoksen vastuuperusteeksi, se on oikeuskysymys. Sillä saattaisi olla mahdollista päästä ennakkotapauskäsittelyyn.