1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Britannia

Mitä Britannia tavoittelee lähtiessään EU:sta? Tässä brexit-suunnitelman viisi pääkohtaa

Britannian pääministeri Theresa May kertoi linjapuheessaan hallituksensa tavoitteet Britannian EU-erolle. Kokosimme puheen viisi pääkohtaa.

Britannian pääministeri Theresa May piti odotetun linjapuheensa Britannian EU-erosta Lancaster Housessa Lontoossa. Kuva: FACUNDO ARRIZABALAGA / EPA

1. Britannia jättää EU:n sisämarkkinat

Britannia ei aio pysyä EU:n sisämarkkinoilla, kun se eroaa EU:sta. Pääministeri Mayn mukaan Britannian EU-erolla ei olisi muuten käytännössä merkitystä.

2. Tavoitteena vapaakauppasopimus

Britannia pyrkii solmimaan vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa. Tarkoitus on pitää taloussuhteet mahdollisimman tiiviinä ja varmistaa, että brittiyritykset pääsevät EU:n sisämarkkinoille niin laajasti kuin sen ulkopuolelta on mahdollista. Vastaavasti EU-maiden yhtiöt voisivat toimia Britanniassa yhtä vapaasti.

Vapaakauppasopimus voisi ottaa mallia nykyisistä sisämarkkinajärjestelyistä. Lisäksi Britannia haluaa sopia tullivapaasta kaupasta EU:n kanssa.

3. Ei "osittaista jäsenyyttä" EU:ssa

Britannia ei tavoittele edes osittaista jäsenyyttä EU:ssa tai liitännäisjäsenyyttä. Britannia ei halua mitään, mikä jättää maan puoliksi sisään ja puoliksi ulos, May sanoi.

Britannia ei aio pitää kiinni jäsenyyden rippeistä lähtiessään unionista. Sen sijaan Britannia tavoittelee uutta ja tasavertaista kumppanuutta EU-maiden kanssa.

4. Maahanmuuttoon rajoituksia

Britannia aikoo hallinnoida itse siirtolaisuutta Euroopasta EU-eronsa jälkeen. Se haluaa päättää maahanmuuttajien määristä.

Mikäli Britannia olisi päättänyt pysyä EU:n sisämarkkinoilla, se ei olisi voinut juurikaan rajoittaa maahanmuuttoa EU-jäsenmaista.

Britanniassa asuvia EU-kansalaisia ei aiota häätää maasta. Neuvotteluissa on tarkoitus saada mahdollisimman pian selville Britanniassa asuvien eurooppalaisten ja EU:ssa asuvien brittien oikeudet ja asema, May sanoi.

5. Uhkaus Britannian kohtelusta

Pääministeri May esitti uhkauksen niille, jotka ovat vaatineet Britannian rankaisemista EU-erosta muiden eroa hautovien jäsenmaiden hillitsemiseksi.

Mayn mukaan rankaiseminen ei olisi ystävällinen ele eikä Britannia sitä hyväksyisi. Viime kädessä se vahingoittaisi Euroopan maita, May totesi.

Britannia voisi silloin laskea veroasteitaan suuryhtiöiden ja sijoittajien houkuttelemiseksi, May sanoi.