1. yle.fi
  2. Uutiset

Analyysi: Fimean sijainti on ollut jo kuuden ministerin asialistalla - pitäisikö itkeä vai nauraa?

Kuopioon alueellistettu Fimea eli Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus ehdotetaan palautettavaksi Helsinkiin. Uusi selvitys on jälleen valmistunut.

Analyysit (Yle Uutiset)
Tiina Merikanto Näkökulma-kuva piirros
Stina Tuominen / Yle Uutisgrafiikka

En oikein itsekään voi uskoa, että kirjoitan Fimeasta ja sen sijainnista taas. Tämän asian olisi pitänyt olla järjestyksessä jo kauan sitten.

Jälleen yksi selvityshenkilö, tällä kertaa valtiotieteen lisensiaatti Osmo Soininvaara, on jättänyt raporttinsa.

Soininvaara sanoo, että alueellistaminen Kuopioon tulisi pääosaltaan perua. Tätä ehdotti myös vajaa vuosi sitten työnsä jättänyt selvitysryhmä. Alunperin Kuopioon perustettu Lääkehoidon arviointiyksikkö voisi jatkaa Kuopiossa.

Soininvaara perustelee näkemystään sillä, että Fimea on riippuvainen korkeasti koulutetuista asiantuntijoista, joita ei ole Kuopioon niin vain saatavilla. Siirto Kuopioon voisi myös vaarantaa kansainvälisen lääkearvioinnin, mikä on Fimean keskeinen tulonlähde.

Korvaukseksi Fimean menettämisestä Soininvaara ehdottaa, että Kuopioon sijoitettaisiin suunnitteilla oleva Kansallisen neurokeskuksen päätoimipiste. Neurokeskuksen tarkoituksena on koordinoida neurotieteiden kehitystä ja siihen liittyvää yritysyhteistyötä maanlaajuisesti.

Taas kerran hallituksella olisi mahdollisuus lopettaa vuosia kestänyt veivaus. Seuraavassa perustelut sille, miksi vitkutella ei voi enää yhtään.

Hyssälä alueellisti Lääkelaitoksen

Fimeasta on riidelty koko sen elinaika eli vuodesta 2009. Tuolloin ministeri Liisa Hyssälä (kesk.) päätti lopettaa Lääkelaitoksen ja perustaa uuden lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskuksen, Fimean, Kuopioon. Tehtävien siirto oli määrä toteuttaa vaiheittain vuosina 2009-2014.

Fimea ei kuitenkaan siirtynyt Kuopioon ministeri Hyssälän päätöksen mukaisesti. Viimeistään 2015 alussa oli selvää, ettei Kuopion Fimeasta tule selvästi suurinta yksikköä edes vuoteen 2018 mennessä, niin kuin sosiaali- ja terveysministeri Paula Risikon (kok.) päätös vuodelta 2012 edellytti. Toisten mielestä syy oli se, ettei Fimean johto riittävän määrätietoisesti toimeenpannut alueellistamispäätöstä. Fimean johdon mielestä taas kyse oli siitä, ettei Kuopioon löytynyt riittävästi osaajia ilman irtisanomisia.

Kuopiossa kuohui - Räty asetti selvitysryhmän

Kuopiossa alueellistamisen hitauteen oltiin tyytymättömiä. Lehdissä käytiin hetkittäin raivoisaa ja teräväkielistä keskustelua. Huhtikuussa 2015 kolmas sosiaali- ja terveysministeri, Laura Räty (kok.), laittoi lusikkansa soppaan. Selvitysmiehiltä pyydettiin raporttia alueellistamisen etenemisestä. Tehtäväksiantoon ei kuulunut pohtia, missä Fimean pitäisi oman toimintansa tai kansakunnan edun kannalta sijaita. Selvitysmiehet ehdottivat, että Kuopion Fimeasta tehdään suurin yksikkö vuoteen 2018 mennessä, vaikka irtisanomisia käyttäen.

Vasta nimitetty uusi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps.) ei ollut tyytyväinen selvitykseen. Hän asetti uuden selvitysryhmän. Sen tehtäväksi tuli arvioida paitsi alueellistamissuunnitelmaa, myös esimerkiksi sitä, miten Fimea voi hoitaa tehtävänsä mahdollisimman tarkoituksenmukaisesti ja kustannustehokkaasti. Nyt piti arvioida muutakin kuin alueellistamista. Sellainen raportti myös tehtiin.

Osastopäällikkö Varhilan johtama selvitys valmistui viime helmikuussa

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikkö Kirsi Varhilan johtama selvitysryhmä jätti selvityksensä helmikuussa 2016. Se ehdotti Fimean päätoimipaikaksi Helsinkiä. Siellä olisi myös viraston johto ja hallinto. Työntekijöitä voisi palkata paikkakunnasta riippumatta, eli Kuopion pakkopaidasta ehdotettiin luopumista. Selvitysryhmä ehdotti myös, että terveydenhuollon laitteiden ja tarvikkeiden valvonta siirtyisi Valvirasta takaisin Fimeaan. Sinne ne siirrettiin aikanaan Lääkelaitoksesta, kun tämä tohina alkoi. Uutena toimintana Kuopiossa aloittaneet lääkehoitojen arviointiin liittyvät tehtävät selvitysryhmä halusi jättää Kuopioon.

Päätöstä Fimean toimipaikasta ei tehdä, sen sijaan päätettiin selvittää taas

Selvitysryhmän ehdotuksen jälkeen ministeri Mäntylä ilmaisi tahtonsa palauttaa Fimea Kuopiosta takaisin Helsinkiin. Päätöstä ei kuitenkaan tehty. Niinpä syyskuussa 2016 uusi sosiaali- ja terveysministeri Pirkko Mattila (ps.) ja perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk.) asettivat Osmo Soininvaaran selvitysmieheksi. Hän jätti ehdotuksensa tänään.

Vuodet kuluvat

Suomessa ollaan kiinnostuneita Euroopan lääkeviraston (EMA) saamisesta Suomeen, mikäli Britannian EU-ero vahvistuu. Miten tämä voisi olla mahdollista, kun maamme hallitukset eivät ole kyenneet päättämään, missä sen oma lääkevirasto sijaitsee. Jos EMA:n osalta ollaan tosissaan, tämä asia pitää päättää, mieluiten mahdollisimman pian.

Fimean alueellistamiseen on kulunut noin 10 miljonaa euroa. Sen työntekijöiden pitäisi voida vihdoin keskittyä työnsä tekemiseen. Jokohan tämä olisi viimeinen analyysi tästä aiheesta?

Lue seuraavaksi