Joko Ruotsi aloittaa turvapaikanhakijoiden iänmääritykset? – 20 000 jonossa

Ruotsin hallitus päätti yli vuosi sitten, että alaikäisille turvapaikanhakijoille alettaisiin tehdä ikätutkimuksia. Ne alkavat parin viikon kuluttua, ehkä.

Ruotsi
Röntgenkuva hampaista.
Viranomaisten mukaan turvanpaikanhakijan ikä voidaan määritellä röntgentutkimusten, kasvonpiirteiden ja ruumiinrakenteen perusteella vuoden virhemarginaalilla.Yle

Ruotsin oli määrä aloittaa turvapaikkaa hakevien lasten ja nuorten ikätutkimukset tämän vuoden alussa. Toisin on käynyt, vaikka turvapaikkapäätöstä odottavien nuorten määrä on valtava.

Ruotsissa on 20 000 turvapaikanhakijaa, jotka ovat ilmoittaneet olevansa alaikäisiä ja odottavat turvapaikkapäätöstä. Suurin osa tuli maahan syksyllä 2015.

Silloin myös keskustelu iänmäärityksestä lähti uudelle kierrokselle. Kysymys on erittäin kiistanalainen Ruotsissa, ja siitä on väitelty jo vuosia.

Lastenlääkärien yhdistys ja hammaslääkärien ammattiliitto ovat kuuluneet tutkimusten suurimpiin arvostelijoihin, sillä ne pitävät tutkimuksia epäluotettavina.

Kysymys jakoi puolueet

Syksyllä 2015 suurin oppositiopuolue maltillinen kokoomus alkoi vaatia ikätutkimuksia yhä äänekkäämmin. Ruotsiin saapui sinä vuonna 35 000 alaikäistä turvapaikanhakijaa.

– Suurten koettelemusten aikana tarvitsemme järjestystä ja sääntöjä. Meidän pitää varmistaa, että lapsille tarkoitetut resurssit todella käytetään lapsien hyväksi, sanoi maltillisen kokoomuksen siirtolaispoliittinen edustaja Johan Forssell Ruotsin televisiolle (siirryt toiseen palveluun) lokakuussa 2015.

Pikkupuolueiden suhtautuminen iänmääritykseen jakautui, mutta hallitusvastuuta kantava sosiaalidemokraattinen puolue oli valmis selvittämään asiaa. Taustalla oli tulijoiden suuri määrä, ja heistä aiheutuneet suuret kustannukset.

Yksinsaapuvat alaikäiset turvapaikanhakijat sijoitetaan Ruotsissa niin kutsuttuihin HVB-koteihin, joissa asuu ammattimaista hoitoa eri syistä tarvitsevia nuoria. Asumiskulut ovat noin 2 000 kruunua eli 210 euroa vuorokaudessa.

"Ei ongelma muissa Pohjoismaissa"

Maltillinen kokoomus myös huomautti, ettei iänmääritys ollut ongelma muissa Pohjoismaissa. Se halusi Ruotsin harmonisoivan käytäntönsä Tanskaan, Norjaan ja Suomeen, joissa turvapaikanhakijoiden ikä määritellään ranteiden ja hampaiden röntgentutkimuksilla.

Puolue epäili, että naapurimaiden kovat säännöt nostivat alaikäisten turvapaikanhakijoiden määrää Ruotsissa. Ottihan Ruotsi vastaan 40 prosenttia kaikista EU:hun vuonna 2015 yksinsaapuneista turvapaikanhakijoista.

– Ruotsi on yleisesti ottaen vetovoimainen vastaanottomaa yksinsaapuville lapsille. Meillä on suhteellisen hyvä vastaanotto, ja suurelle osalle myönnetään oleskelulupa. Monille mahdollisuus kouluttautua on myös syy hakeutua Ruotsiin, totesi Maahanmuuttoviraston analyytikko (siirryt toiseen palveluun) Johanna Delac tammikuussa 2016.

Ihmisiä kävelee tietä pitkin.
Syyskussa 2015 tuhannet, muun muassa Syyriasta, tulleet turvapaikanhakijat kulkivat Tanskan läpi Ruotsiin.Bax Lindhardt / EPA

Ruotsin television taustajutun (siirryt toiseen palveluun) mukaan enimmillään 70–80 prosenttia ikätutkituista, itseään alaikäisiksi väittäneistä, turvapaikanhakijoista oli osoittautunut aikuisiksi muissa Pohjoismaissa. Määrä oli suurin Tanskassa.

Tanskassa ei käydä keskustelua ikätutkimusten menetelmistä, huomauttaa SVT. Viranomaisten mukaan turvanpaikanhakijan ikä voidaan määritellä röntgentutkimusten, kasvonpiirteiden ja ruumiinrakenteen perusteella vuoden virhemarginaalilla.

Iänmääritys oli ollut käytössä

Iänmääritys oli ollut käytössä myös Ruotsissa. Sosiaalihallitus päätti vuonna 2012, että alaikäiseksi itsensä ilmoittavien turvapaikanhakijoiden ikä voitaisiin määritellä hampaiden ja ranneluiden röntgenkuvausten perusteella.

Maahanmuuttovirasto kuitenkin lopetti omasta aloitteestaan iänmäärittelyt syyskuussa 2015. Syinä olivat vaikeus löytää lääkäreitä, jotka suostuisivat tekemään röntgentutkimuksia, ja lääkäreiden ja poliitikkojen tutkimusten luotettavuutta vastaan kohdistama kritiikki.

Ikätutkimusten ongelma on, ettei niissä huomoida eri väestöryhmien tai yksilöiden välisiä eroja. Luustotutkimusten vertailuaineisto on kerätty 1930–1950-luvuilla länsimaalaisista lapsista ja nuorista, huomauttaa Pakolaisneuvonta (siirryt toiseen palveluun).

"Kukaan ei halunnut määritellä ikääni"

Turvapaikanhakijat ovat Maahanmuuttoviraston päätöksenkin jälkeen voineet vapaaehtoisesti pyytää tutkimuksia, mutta niitä ei välttämättä ole pystytty järjestämään. Näin kävi afganistanilaiselle Esmet Safdarille.

– Puhuin uskotun mieheni kanssa. Hän sanoi soittaneensa kaikille hammaslääkäreille Itä-Götanmaalla, mutta kukaan ei halunnut tehdä iänmääritystä, Safdari kertoo Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun).

Tutkimukset eivät järjestyneet, Ruotsin maahanmuuttovirasto kirjasi Safdarin täysi-ikäiseksi ja antoi hänelle kieltävän turvapaikkapäätöksen. Maahanmuuttoviraston käsittelijät arvioivat Safdarin iän muun muassa tämän ulkonäön perusteella.

– Olen tehnyt tutkimuksia 40 vuotta. Tiedän, etteivät menetelmät ole 100-prosenttisen varmoja, mutta ne ovat parempi kuin Maahanmuuttoviraston virkamiehen arvaus, huomautti oikeuslääketieteen odontologi Håkan Mörnstad Ruotsin televisiossa (siirryt toiseen palveluun) syksyllä.

Prosessi ollut käynnissä jo yli vuoden

Ruotsin hallitus päätti jo marraskuussa 2015, että alaikäisten turvapaikanhakijoiden iänmääritykset otettaisiin uudestaan käyttöön. Päätöstä seurasi ruotsalaiseen tapaan pitkä selvitys- ja tutkimuskierros.

Ruotsin hallitus vastavalittuna 3. lokakuuta 2014
Ruotsin hallitus vastavalittuna 3. lokakuuta 2014.Claudio Bresciani / EPA

Hallitus antoi Sosiaalihallituksen tehtäväksi selvittää, mikä menetelmä olisi varmin iänmääritykseen. Sosiaalihallitus julkaisi huhtikuussa 2016 selvityksen, jossa se suositteli iänmääritystä nilkan ja polven magneettiröntgeneillä.

– Ei pidä katsoa niin paljon ranteita tai hampaita kuin aiemmin on tehty. Ne kehittyvät valmiiksi 17–19 vuoden iässä. Nilkat ja polvet sen sijaan kehittyvät vasta 21–24 vuoden iässä. Se on varmempi määrittelytapa, sanoi sosiaalihallituksen projektinjohtaja Carl-Erik Flodmark Ruotsin radiolle (siirryt toiseen palveluun) huhtikuussa.

Hänen mukaansa alaikäisten ikä voidaan määritellä menetelmällä 95-prosenttisesti.

Oikeuslääketieteen virasto sai tehtävän

Toukokuun lopussa 2016 Ruotsin hallitus päätti antaa iänmääritykset Oikeuslääketieteen viraston vastuulle. Virasto sai syyskuun alkuun mennessä tehtyä päätöksen siitä, mitä menetelmää iänmäärityksessä käytettäisiin.

Se päätyi ratkaisuun, jossa alaikäisten turvapaikanhakijoiden ikä määriteltäisiin sekä polvista että viisaudenhampaista. Tutkimusten tavoitteena ei olisi tarkan iän määritteleminen.

– Emme aio vastata kysymykseen, minkä ikäisiä he ovat, vaan kuinka suurella todennäköisyydellä he ovat alle tai yli 18-vuotiaita, selitti iänmäärityksen metodista vastaava Elias Palm Dagens Juridik -lehdelle (siirryt toiseen palveluun).

Turvapaikanhakijoiden oikeusturvan takaamiseksi kaksi asiantuntijaa tutkii polvien röntgenkuvat ja kaksi asiantuntijaa viisaudenhampaista otetut röntgenkuvat. Sen jälkeen oikeuslääketieteen virasto tekee kootun arvion turvapaikanhakijan iästä.

Klinikoita ei ole vielä valittu

Iänmääritykset on määrä tehdä Oikeuslääketieteen viraston ulkopuolella, röntgenklinikoilla. Tutkimusten aloittaminen on viivästynyt, sillä virasto ei ole vielä valinnut klinikoita, jotka tekevät tutkimukset.

Virasto arvioi tekevänsä päätökset parin lähiviikon aikana.

– Kun tutkimukset on tehty, odotusaika Oikeuslääketieteellisen viraston analyyseihin on merkityksetön. Sen sijaan emme vielä tiedä, mikä kapasiteetti klinikoilla on, sanoo viraston metodipäällikkö Elias Palm Ruotsin radiolle.

Maahanmuuttovirasto arvioi, että 20 000:sta turvapaikkapäätöstä odottavasta turvapaikanhakijasta 30–70 prosenttia lähetetään ikätutkimuksiin.