1. yle.fi
  2. Uutiset

MH17-tutkinta: KRP luovuttaa viimeisimmät tiedot lähipäivinä Hollantiin

Suomessa on tehty räjäytystutkimuksia, joiden tuloksia on ollut tarkoitus käyttää rikostutkinnassa.

Keskusrikospoliisi (KRP)
Malesialaisen lentokoneen osa.
Malesialaisen lentokoneen osa lähellä Grabovon kylää 20. heinäkuuta 2014Robert Ghement / EPA

Keskusrikospoliisi luovuttaa hollantilaisille tutkijoille lähipäivinä tiedot Suomessa tehdyistä tutkimuksista, jotka liittyvät Ukrainassa heinäkuussa 2014 alasammuttuun lentokoneeseen. KRP:n rikosylikomisario Göran Wennqvist kertoo, että viimeisin oikeusapupyyntö Hollannista tuli marraskuussa. Wnnqvist toimii tutkinnanjohtajana Suomessa tehdyissä tutkimuksissa.

– Kaikki mikä siihen liittyy, tehtiin joulukuussa. Nyt tämän kuun aikana luovutetaan hollantilaisille Suomessa. Uusia pyyntöä ei ole toistaiseksi ainakaan tiedossa, Wennqvist sanoo.

Wennqvistin mukaan hollantilaisilta on tullut useita oikeusapupyyntöjä KRP:lle. Ensimmäinen niistä tuli heti tapahtuman jälkeen, Wennqvist kertoi.

– Sitä mukaa niitä on käsitelty, tehty tarvittavat toimenpiteet ja vastattu niihin. Se ei ole niin, että ne ovat tulleet 2014, ja Suomi ei ole tehnyt mitään, eikä ole pystynyt vastaamaan. Se on ihan väärä juttu.

Tarkemmin suomalaisten tekemiä tutkimuksia Wennqvist ei avaa. Koko jutun tiedotusvastuu on hollantilaisilla, ja heidän tutkimuksensa ovat vielä kesken.

Suomessa tehdyistä tutkimuksista nousi viime syksynä kohu, kun Suomen syytettiin panttaavan Buk-ilmatorjuntaohjuksella tehtyä koetta. Kohu paisui sellaisiin mittoihin, että tasavallan presidentti Sauli Niinistö piti sen tiimoilta tiedotustilaisuuden.

Amsterdamista Kuala Lumpuriin matkalla ollut malesialainen matkustakone putosi Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014. Kaikki koneessa olleet 298 ihmistä kuolivat turmassa. Uhreista valtaosa oli hollantilaisia.

*Lue myös: *MH17-lentoturman uhrien omaiset aikovat järjestää uuden etsinnän

Lue seuraavaksi