Hyppää sisältöön

Mekrijärven tutkimusasemasta matkailukohde – haaveissa pilkkiminen ja banaanin kasvatus

Perusteilla oleva yhtiö on ostamassa Mekrijärven tutkimusaseman matkailukäyttöön Ilomantsissa.

Mekrijärven uusi isäntä on Hannu Urjanheimon, Anita Timosen ja Erkki Hukan perusteilla oleva yhtiö. Kuva: Esa Huuhko / Yle

Banaanin kasvatusta, pilkkimistä ja larppausta – tätä kaikkea Mekrijärven tutkimusaseman tulevat isännät ovat suunnitelleet entisissä yliopiston tiloissa tehtävän.

Itä-Suomen yliopisto sulki Mekrijärven tutkimusaseman ovet vuodenvaihteessa ja kaikkiaan 13 rakennusta jäi ilman käyttöä. Nyt kiinteistöille on kuitenkin löynyt uusi innokas isäntä: kolme paikallista yrittäjää.

Erkki Hukka, Anita Timonen ja Hannu Urjanheimo ovat perustamassa yhtiötä, joka ostaa tutkimusaseman, mikäli tietyt reunaehdot täyttyvät. Kauppojen pitäisi saada lopulllinen sinetti maaliskuussa.

Lähinnä ajatuksena on tuoda tänne matkailutoimintaa.

Hannu Urjanheimo

Uuden yhtiön tarkoituksena on jatkossa vuokrata Mekrijärven tiloja eteenpäin ilomantsilaisille yrittäjille.

– Lähinnä ajatuksena on tuoda tänne matkailutoimintaa. Erityisesti olisi tarkoitus hyödyntää alueen luontoa ja tarjota asiakkaille erämatkailupaketteja, yrittäjä Hannu Urjanheimo kertoo.

Urjanheimon mukaan matkailupalveluiden lisäksi järven äärellä sijaitseviin tiloihin voisi sijoittaa käsityöharrastajien työpajoja, ravintolan tai vaikkapa erilaisia nuorille suunnattuja tapahtumia laneista larppaukseen.

Haaveissa jopa banaanin viljely

Yliopiston lopetettua tutkimusaseman tiloissa, tyhjilleen jäi muun muassa tutkimuslaboratorioita, 85 majoituspaikkaa ja kuusitoistahuoneinen suuri kasvihuone.

Myös kasvihuoneviljelyä tekevä yrittäjä olisi Urjanheimon mukaan tervetullut uuteen yrityskeskukseen.

– Kasvihuoneessa lämpötilan saa säädettyä asteen tarkkuudella, siellä voisi viljellä vaikka banaaneja aamiaispöytään tarjottavaksi. Se olisi aika hieno tilanne.

Visioita tulevilla Mekrijärven yrittäjillä on paljon, mutta toteutukseen ei heillä itsellään riitä aikaa. Toiveissa on, että sopivat yhteistyökumppanit löytyisivät kevään aikana, ja matkailutoiminta pääsisi alkamaan jo ensi kesänä tai syksynä.