Britanniassa etsitään brexitin jälkeistä rahoitusta nyt arabimaista

Aiemmin kaupungit saivat rahoitusta EU:lta. Nyt brexitin jälkeinen epävarmuus on saanut virkamiehet kääntymään muihin suuntiin.

Britannia
Näkymä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.
Näkymä Qatarin pääkaupunkiin Dohaan.Nic Bothma / EPA

Britannian kaupungit etsivät nyt korvaavia investointeja edessä olevan brexitin vuoksi. Monien katseet ovat kääntyneet arabimaiden suuntaan EU-eron lähestyessä.

Muun muassa Britannian suurimman paikallisviraston Birminghamin virkamiehet vierailivat tiistaina Qatarissa. Virkamiehet pyrkivät neuvottelemaan yli miljoonan asukkaan Birminghamiin yhteensä 6,5 miljardin dollarin investointeja.

Kolmipäiväinen vierailu on tiettävästi ensimmäinen kaupungin viranomaisten tekemä rahoitushakumatka. Viimeiseksi se tuskin jää.

– Ollakseni rehellinen, kyseessä on post-brexit-toimi, sanoi Birminghamin kaupunginhallituksen puheenjohtaja John Clancy.

Arabirahaa EU:n sijaan

Birmingham tarvitsee lähivuosina miljardien edestä rahoitusta muun muassa infrastruktuuriin ja uusiin asuntoihin. Aiemmin Birmingham sai tukea EU:lta kaupungin kehittämiseen.

Brexitin tuoman epävarmuuden vuoksi Birminghamin viranomaiset ovat vierailleet myös Kiinassa viime vuoden lopulla.

Viime viikkoina kaksi Britannian ministeriä on niin ikään vieraillut Qatarissa keskustelemassa investoinneista ja kaupasta. Pääministeri Theresa May puolestaan vieraili loppuvuonna Bahrainissa.

Qatarilaisten investoinnit Britanniaan ovat jo valmiiksi miljardiluokkaa. Rakennusinvestoihin kuuluu muun muassa Lontoossa Harrodsin tavaratalo, Canary Warfin businesskeskittymä, The Shard-pilvenpiirtäjä sekä osuus Heathrow'n lentokentästä.

Lähde: AFP