1. yle.fi
  2. Uutiset

Venäjä saattaa kieltää tupakoinnin koko kansalta – nuorista alkaen

Noin kaksi viidestä venäläisestä polttaa tupakkaa. 15-vuotiaista useampi kuin joka kymmenes tupakoi päivittäin.

terveys
tupakka tupakointi .
AOP

Venäjän terveysministeriössä kaavaillaan tiukkoja toimia tupakoinnin vähentämiseksi. Ministeriössä harkitaan mahdollisuutta kieltää tupakan myyminen vuonna 2015 ja sen jälkeen syntyneille. Kielto tulisi voimaan vuonna 2033.

Ajatuksena on, että kielto olisi voimassa myös sen jälkeen, kun heistä tulee täysi-ikäisiä. Vähitellen tupakointikielto koskisi siis kaikkia venäläisiä.

Suunnitelma on osa kampanjaa tupakoinnin vähentämiseksi. Venäläisistä arviolta 40 prosenttia polttaa tupakkaa – luku on korkeimpia maailmassa. 15-vuotiaista 12 prosenttia polttaa päivittäin.

Izvestija-lehden (siirryt toiseen palveluun) mukaan tupakoinnin kieltäminen on osa suunnitelmaa, jolla pyritään vähentämään tupakointia vuosina 2017-2022 ja siitä eteenpäin.

Duuman terveyskomitean jäsen Nikolai Gerasimenko vahvistaa The Times -lehdelle (siirryt toiseen palveluun), että kieltosuunnitelma on ideologisesti pätevä. Hän myöntää kuitenkin, ettei kiellon toimeenpaneminen ole ehkä mahdollista.

Myös Kremlin puhemies Dmitri Peskov sanoo, että laista on käytävä vakava keskustelu ennen mahdollista toimeenpanoa. Myös muiden ministeriöiden mielipiteitä on kuultava, hän korostaa.

Tupakointia rajoitetaan jo nykyisin Venäjällä

Jo nykyisin Venäjällä rajoitetaan tupakoimista monissa paikoissa. Se on kiellettyä esimerkiksi työpaikoilla, asuinrakennusten porraskäytävissä sekä linja-autoissa ja junissa. Tupakkaa ei saa sytyttää myöskään 15 metriä lähempänä rautatieasemaa.

Venäjällä on kampanjoitu ahkerasti tupakointia vastaan. Noin vuosi sitten huomiota herättivät Moskovan bussipysäkkien mainokset (siirryt toiseen palveluun), joissa todettiin, että "tupakointi tappaa enemmän ihmisiä kuin Obama, vaikka Obama tappaakin hyvin paljon ihmisiä".

Venäjän savukemarkkinoiden arvoksi on arvioitu runsaat 20 miljardia euroa. Tupakka-askin voi saada kaupasta vajaalla eurolla.

Venäjän lakihankkeesta kertoo myös muun muassa BBC (siirryt toiseen palveluun).

Lue seuraavaksi