Britannia etääntyy Suomestakin – "Tuntuu lopulta kuluttajan kukkarossa"

Britannia jättää EU:n sisämarkkinat. Tämä tietänee yrityksille ylimääräistä kustannusta ja byrokratiaa sekä tätä kautta kuluttajille kalliimpia hyödykkeitä, ennakoi asiantuntija.

Brexit
Janica Ylikarjula, Elinkeinoelämän Keskusliitto.
Asiantuntija Janica Ylikarjula, Elinkeinoelämän Keskusliitto.Yle

Britannian pääministeri Theresa May aikoo irtaannuttaa saarivaltion Euroopan unionin sisämarkkinoista. Tästä huolimatta May kertoi tiistain puheessa haluavansa sopimuksen, joka sallii mahdollisimman vapaan kaupan.

– Tämä vapaakauppasopimus on hyvin kevyt tapa järjestää kauppasuhteet. Vaarana on, että tulee uusia kaupan esteitä, arvioi EU- ja kauppapolitiikan johtava asiantuntija Janica Ylikarjula Elinkeinoelämän Keskusliitosta.

Ylen TV-uutisissa haastateltu Ylikarjula näkee, että Britannia voi muokata lainsäädäntöään erilaiseksi kuin EU:ssa. Se johtaisi mahdollisiin byrokraattisiin solmuihin Suomenkin Britannian-kauppasuhteissa.

– Tästä sitten muodostuu ylimääräisiä kustannuksia ja byrokratiaa yrityksille. Lopulta se tuntuu kuluttajan kukkarossa.

Taloudellisesti olisi ollut järkevää pysyä sisämarkkinoilla, mutta poliittisesti se ei nyt ollut mahdollista.

Janica Ylikarjula

Britannia on Suomelle seitsemänneksi suurin vientimaa.

Suomi ei suurin kärsijä

Ylikarjula suhteuttaa, että Suomen Britannian-kauppa on silti vähäisempää kuin EU-mailla keskimäärin. Suomi ei siis ole EU-maiden suuria kärsijöitä Britannian eristäytyessä.

Varsinkin Britannia itse kärsii, kun se luopuu paitsi sisämarkkinoiden velvollisuuksistaan myös niihin liittyvistä oikeuksista.

– Taloudellisesti olisi ollut paljon järkevämpää, että Britannia olisi pysynyt EU:n sisämarkkinoilla, mutta poliittisesti tuntuu, ettei se nyt ollut mahdollista.