1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Nigeria

Ilmaisku osui vahingossa pakolaisleiriin terroristien sijaan – kymmeniä kuolleita Nigeriassa

Nigerian ilmavoimien iskun kohteena piti olla terroristijärjestö Boko Haramin tukikohta. Isku osui kuitenkin siviileihin ja avustustyöntekijöihin.

Kuva: MSF / Lääkärit ilman rajoja

Nigeriassa kymmeniä siviilejä ja avustustyöntekijöitä on kuollut ilmaiskussa, joka osui vahingossa pakolaisleiriin. Nigerian ilmavoimien iskun kohteena piti olla terroristijärjestö Boko Haramin tukikohta, mutta sen uhriksi joutuikin järjestön kodittomiksi ajamia. 

Arviot kuolonuhrien määrästä vaihtelevat. Lääkärit ilman rajoja -järjestön mukaan kuolleita on noin 50 ja haavoittuneita yli 120. Uhrien joukossa on myös järjestön työntekijöitä. Toisaalta Bornon osavaltion viranomaisen mukaan kuolleita on yhteensä yli sata.

Punaisen Ristin kansainvälinen komitea ICRC on vahvistanut, että ainakin kuusi järjestön työntekijää on kuollut. ICRC:n paikallisen työntekijän mukaan järjestön avustajia olisi kuollut parikymmentä.

Ilmaisku tehtiin aamulla Rannissa, Bornon osavaltiossa. Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Nigerian armeija tekee näin raskaan virheen sotatoimissa Boko Haramia vastaan.

Kuva: Yle

Armeija avustaa haavoittuneiden evakuoinneissa muun muassa helikopterein. Lääkärit ilman rajoja -järjestön työntekijät naapurimaissa Kamerunissa ja Tshadissa ovat valmiina avustamaan.

Nigerian armeijan kenraalimajuri Lucky Irabor sanoi, että isku tehtiin koordinaatteihin perustuen. Armeijalle oli annettu koordinaatit Boko Haramin leiristä. Vielä ei ole tietoa, oliko koordinaateissa virhe vai onko kyse ollut muunlaisesta virheestä.

Kahdeksan vuotta kestäneessä konfliktissa on kuollut ainakin 20 000 ihmistä ja yli 2,6 miljoonaa ihmistä on joutunut kodittomaksi.

Kuva: MSF / Lääkärit ilman rajoja

Lähteet: AFP, AP