Olli Rehn pääministeri Mayn brexit-puheesta: Synkkiä sävyjä maahanmuutosta

A-studiossa vieraillut kansanedustaja Olli Rehn (kesk.) katsoo, että Britannian tavoite maahanmuuton rajoittamiseksi tulee heijastumaan myös siihen, miten suomalaiset voivat elää Isossa-Britanniassa tulevaisuudessa.

A-studio
Olli Rehn.
Yle

Iso-Britannia aikoo ottaa kovan linjan brexit-neuvotteluissa, linjasi Britannian pääministeri Theresa May tiistaina. Iso-Britannia aikoo irtautua EU:sta täysin, eikä Mayn sanojen mukaan mikäänlainen puolittainen jäsenyys sovi maalle. Britannia aikoo irtautua EU:n sisämarkkinoilta ja maa pyrkii solmimaan vapaakauppasopimuksen EU:n kanssa.

A-studiossa tiistaina vieraillut entinen elinkeinoministeri, keskustan kansanedustaja Olli Rehn sanoi, että yksi iso kysymys tulee olemaan se, miten Britannia käsittelee ihmisten vapaata liikkuvuutta.

– Pääministeri Mayn puhe oli tässä suhteessa, sanotaanko, aika synkeähkön sävyinen. Eli hän hyvin selkeästi ilmaisi, että Britannia tulee rajoittamaan ihmisten vapaata liikkuvuutta, myöskin EU-kansalaisten vapaata liikkuvuutta.

– Todennäköisesti tulee vaikuttamaan, miten suomalaisten eläminen, työnteko, opiskelu tulevat pitkässä juoksussa järjestymään, arvioi Rehn.

EU on vuoden 1992 Maastrichtin sopimuksella rakentunut neljän perusvapauden varaan. Sen mukaan tavarat, palvelut ja ihmiset liikkuvat sisämarkkinoilla vapaasti.

"Kaupankäynti tulee vaikeutumaan Britannian kanssa"

Kansanedustaja Rehn arvioi myös, että Britannian irtautuminen EU:n sisämarkkinoilta tulee vaikeuttamaan kaupankäyntiä maan kanssa.

– Se tulee tarkoittamaan, että Britannia ei ole enää yhteisten tullirajojen takana, mikä taas tarkoittaa, että kaupankäyntiin tulee rajatarkastuksia. Riippuen siitä mikä on neuvottelutulos, se tulee vaikeuttamaan kaupankäyntiä Britannian kanssa.

– Se tuo rajatarkastukset tuotteille, mutta ei välttämättä tuo kovia tulleja. Se riippuu minkäläisiin neuvottelutuloksiin aikanaan päästään, Rehn sanoo.

Iso-Britannia pyrkii eroamaan EU:sta vuonna 2019. On kuitenkin arvioitu, ettei aikataulu ole realistinen.