Suomessa asuvat britit Brexitistä: "Pelastaa terrorismilta", "Tekee minusta muukalaisen"

Ylen haastattelemat Suomessa asuvat britit suhtautuvat Brexitiin kaksijakoisesti.

politiikka
Stephen Lowe
Stephen LoweYle

Britannian pääministerin Brexit-puhe hämmentää Suomessa asuvia brittejä. Espoossa asuva Robert Coupland pitää Theresa Mayn puhetta ympäripyöreänä hölynpölynä.

– Sanojen pyörittelyä. En saanut mitään todellisia vastauksia. Tuleeko minusta nyt muukalainen Suomessa, tarvitsenko viisumin?

Lyhyellä tähtäimellä Britannian ero EU:sta hirvittää. Coupland on eläkkeellä ja saa eläkerahansa Englannista.

– Punnan arvo suhteessa euroon on romahtanut. Huolestuttavaa! Vaikuttaa siltä, että kun Britannia lähtee Euroopasta, se voi itse keksiä omat sääntönsä.

Robert Coupland
Robert CouplandYle

"Ovet lukkoon ja avaimet piiloon"

– Aivan liian pehmeä!

Toimitusjohtaja Stephen Lowen mielestä pääministeri Theresa Mayn olisi pitänyt pitää tiukka puhe. Vantaalla asuva Lowe uskoo, että Brexit pelastaa Britannian terrorismilta. Lowen mukaan on korkea aika puuttua hallitsemattomaan maahanmuuttoon.

Hänen mielestään Britannian on tähdättävä Yhdysvaltoihin.

– Yhdysvallat on Britannialle tärkeä markkina-alue. Kun presidentti Trump tulee valtaan, britit saavat valta-aseman markkinoilla. Se takaa Britannialle hyvän aseman sekä Euroopassa että maailmalla, Lowe sanoo.

Lowe ei usko, että Brexit vaikuttaa suomalaisten asemaan Englannissa tahi brittien asemaan Suomessa.

– Olen asunut Suomessa 41 vuotta. Uskon, että suomalaiset ovat antaneet Britannialle niin paljon, ettei heillä ole vastaisuudessakaan mitään vaikeuksia työskennellä Englannissa.

Stephen Lowe suosittelee myös Suomelle pikaista lähtöä EU:sta, koska se saattaa pelastaa Suomen kansainväliseltä terrorismilta.

– Ovet lukkoon ja avaimet piiloon!

"Jätti monta avointa kysymystä"

Pääministeri Theresa Mayn puhe hämmensi myös Stephen Pennyä. Hän on asunut Suomessa neljä vuotta.

– Britannian pääministeri ilmoitti, että maksut EU:lle jatkuvat yhä, vaikka olemme eroamassa EU:sta. Olemme kuulemma mukana vielä monissa projekteissa. May totesi myös, että Britannia on yksi nopeimmin kasvavista talouksista. Punnan arvo on kuitenkin tänään alle euron.

Stephen Penny toivoo yhä vastauksia moniin avoimiin kysymykseen. Miten Brexit vaikuttaa esimerkiksi Euroopassa asuviin britteihin ja Britanniassa asuviin EU-kansalaisiin?