1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. EU-parlamentti

Lehmänkauppoja ja neljä äänestystä – Keskustaoikeiston ehdokas lopulta EU-parlamentin puhemieheksi

Parlamentin uusi puhemies on italialainen Antonio Tajani. EU:n kolmea tärkeintä instituutiota johtaa nyt EPP-ryhmän edustaja.

Kuva: Patrick Seeger / EPA

STRASBOURG Euroopan parlamentti on valinnut puhemiehekseen keskustaoikeiston EPP-ryhmän ehdokkaan Antonio Tajanin. Sosiaalidemokraattisen ryhmän ehdokas Gianni Pittella hävisi puhemiehen vaalin ratkaisevan kierroksen Tajanille äänin 351–282.

Tajani lupasi kiitospuheessaan edustaa puhemiehenä parlamentin kaikkia jäseniä tasapuolisesti. Hän omisti voittonsa Italian maanjäristyksen uhreille.

Tajanin valinnan jälkeen EU:n kaikki kolme tärkeintä instituutiota ovat EPP:n edustajien johtamia: Komissiota johtaa luxemburgilainen Jean-Claude Juncker ja Eurooppa-neuvostoa puolalainen Donald Tusk.

– Parlamentissa EPP on suurin ryhmä. On oikein, että sillä on myös puhemiehen paikka, sanoi EPP-ryhmää edustava Euroopan parlamentin jäsen Henna Virkkunen (kok.).

– Nyt meillä on näitä kuusikymppisiä konservatiivisia miehiä edustamassa jokaista instituutiota. Se näyttää tylsältä ja väärältä ulospäin, kommentoi Miapetra Kumpula-Natri (sd.) kilpailevasta leiristä.

Berlusconin ex-liittolainen

Antonio Tajani, 63, on entinen upseeri ja toimittaja, jonka Italian silloinen pääministeri Silvio Berlusconi nosti EU-komissaariksi vuonna 2008. Aiemmin hän ehti toimia myös Berlusconin tiedottajana. Tajani on ollut europarlamentin jäsen liki 15 vuoden ajan.

Tajanin valintaan johti poikkeuksellinen tapahtumasarja, joka käynnistyi viime eurovaalien jälkeen keväällä 2014. Tuolloin keskustaoikeiston EPP ja sosiaalidemokraattien S&D sopivat, että S&D saa hoitaa puhemiehen tehtävää viisivuotisen vaalikauden ensimmäisen puoliskon, jonka jälkeen EPP saa paikan.

Saksalainen Martin Schulz toimikin parlamentin puhemiehenä kauden ensimmäiset kaksi ja puoli vuotta, ja sosiaalidemokraatit tekivät yhteistyötä EPP:n kanssa lakihankkeissa. Schulzin kauden lopulla sosiaalidemokraatit sanoutuivat kuitenkin irti sopimuksesta ja EPP-yhteistyöstä, ja asettivat oman ehdokkaansa puhemieskisaan.

Gianni Pittella, Guy Verhofstadt ja Antonio Tajani osallistuivat puhemiesehdokkaiden väittelyyn Brysselissä 11. tammikuuta. Kuva: Stephanie Lecocq / EPA

Neljäs äänestys ratkaisi

EPP ja S&D ryhtyivät houkuttelemaan pienempiä ryhmiä ehdokkaansa taakse. Tiistain vastaisen yön kuluessa EPP neuvotteli liberaalien Alden kanssa sopimuksen, jossa Alde sitoutuu tukemaan EPP:n ehdokasta. Alden oma ehdokas Guy Verhofstadt jättäytyi pois kisasta.

EPP:n Alde-sopimus ei kuitenkaan vielä riittänyt tarvittavan enemmistön keräämiseksi Tajanin tueksi. Kukaan ehdokkaista ei saanut parlamentin täysistunnon kolmessa ensimmäisessä äänestyksessä yli puolta äänistä, vaan äänestys toisensa perään tuotti liki saman tuloksen.

Tiistai-iltana kolmannen kierroksen jälkeen brittikonservatiivien hallitsema ECR-ryhmä ilmoitti tukevansa Tajania, mikä ratkaisi pelin. Lopullista asetelmaa ei kuitenkaan tiedetä, sillä puhemies valittiin salaisella lippuäänestyksellä.

"Pitää katsoa että järjestys pysyy"

Parlamentin puhemies voi suomalaismeppien mukaan käyttää valtaa työjärjestyksen kautta. Näkyvin osa hänen työstään on kuitenkin puheen johtaminen täysistunnossa.

Siitä on kokemusta Anneli Jäätteenmäellä (kesk.), joka on toiminut parlamentin varapuhemiehenä vaalikauden alkupuoliskon. Hän ei päässyt enää ehdolle jatkokaudelle huomenna keskiviikkona pidettävään äänestykseen.

– Siellä pitää olla aika tarkkana koska täällä ei olla aina ihan hyvätapaisia. Pitää katsoa että järjestys pysyy, Jäätteenmäki kuvailee puheen johtamista 751-paikkaisessa salissa, joka on tunnettu välihuudoista ja ajoittaisista protesteista.

Parlamentin puhemiehen valinnasta ja roolista on puhuttu Brysselin omalakisessa EU-julkisuudessa paljon. Jäätteenmäki on kuitenkin sitä mieltä, että puhemiehen henkilö ei ole tavallisen suomalaisen kannalta kovin merkittävä tieto.

– Luulen, että sillä on enemmän merkitystä talon sisällä ja Brysselissä, Jäätteenmäki arvioi.

Juttua korjattu 18.1. klo 00:12: Pittellan äänimäärä oli 282, ei 202.