Moldovan uusi presidentti haluaa lähentymistä Venäjän kanssa

Moldovan presidentti Igor Dodon vihjasi mahdollisuudesta irrottautua kauppasopimuksesta Euroopan Unionin kanssa.

Moldova
Moldovan presidentti Igor Dodon kättelee Venäjän presidentti Vladimir Putinia yhteisessä lehdistötilaisuudessa Kremlissä, Moskovassa 17. tammikuuta 2017.
Moldovan presidentti Igor Dodon kättelee Venäjän presidentti Vladimir Putinia yhteisessä lehdistötilaisuudessa Kremlissä, Moskovassa 17. tammikuuta 2017. EPA / ALEXEI Druzhinin

Moldovan uusi presidentti Igor Dodon ilmaisi haluavansa lähentymistä Venäjän kanssa ensimmäisellä valtiovierailullaan maansa tuoreena presidenttinä. Dodon toivoo poliittisten ja kauppasuhteiden palautumista Venäjän kanssa. Suhteet jäädytettiin, kun Moldova allekirjoitti kauppa- ja assosiaatiosopimuksen EU:n kanssa vuonna 2014.

Moskovassa järjestetyssä lehdistötilaisuudessa Dodon myös vihjasi mahdollisuudesta irrottautua kauppasopimuksesta Euroopan Unionin kanssa. Hän sanoi, että hallitus voi ryhtyä sopimuksen kumoamiseen mikäli hanke saa tukea vuoden 2018 parlamenttivaaleissa.

– Emme ole saaneet mitään etua tästä sopimuksesta, hän sanoi toimittajille. Emme vastusta EU:ta, meillä on yhteiset rajat, mutta emme voi rakentaa suhdettamme Venäjän vastaisessa sanailussa.

Presidentti Dodon on parhaillaan ensimmäisellä ulkomaanmatkallaan Venäjällä. Dodon valittiin maansa presidentiksi viime marraskuussa hieman yli 50 prosentin kannatuksella.

Dodon lupasi vaalikampanjansa aikana järjestää kansanäänestyksen EU-suhteista. Kansanäänestyksen ajankohtaa ei ole kuitenkaan vielä julkistettu.

Lähteet: AP, Reuters