Kiina on halukas auttamaan Ukrainan kriisin ratkaisemisessa

Aiemmin Kiina ei ole osoittanut juurikaan kiinnostusta diplomaattisiin ponnisteluihin Ukrainan kriisin lopettamiseksi.

Ukraina
Kiinan presidentti Xi Jinping talousfoorumissa Sveitsin Davosissa, 17. tammikuuta 2017.
Kiinan presidentti Xi Jinping talousfoorumissa Sveitsin Davosissa, 17. tammikuuta 2017. EPA / LAURENT Gilliéron

Kiina ilmoittaa olevansa halukas auttamaan Ukrainan kriisin ratkaisemisessa, kertoo uutistoimisto Reuters. Kiinan presidentti Xi Jinping kertoi maansa toimivan rakentavassa roolissa, kun YK:ssa etsitään poliittista ratkaisua Ukrainan kriisiin.

– Toivomme todella, että Ukrainan sosiaalinen vakaus säilyy ja taloudellinen kehitys jatkuu. Olemme valmiita toimimaan rakentavasti ja edistämään poliittista päätöslauselmaa kriisin ratkeamiseksi, presidentti Xi sanoi.

Aiemmin Kiina ei ole osoittanut juurikaan kiinnostusta diplomaattisiin ponnisteluihin Ukrainan kriisin lopettamiseksi. Kiina on sanonut kunnioittavansa Ukrainan alueellista koskemattomuutta ja suvereniteettia, mutta länsimaiden tulisi Kiinan mukaan ottaa huomioon myös Venäjän oikeutetut turvallisuusnäkökohdat.

Xi kommentoi asiaa Davosin talousfoorumin ohessa Ukrainan presidentti Perto Poroshenkolle.

– Mailla on pitkät perinteet ystävyydestä ja Kiina pitää tärkeänä suhteiden kehittämistä ja yhteistyön syventämistä, Xi sanoi.

Ukrainan presidentti sanoi maansa olevan tyytyväinen Kiinan investointeihin. Poroshenkon mukaan mailla on paljon mahdollisuuksia yhteistyöhön esimerkiksi logistiikassa, satamayhteistyössä sekä teräs- ja maataloussektoreilla, kertoo Kiinan ulkoministeriö.

Venäjä ja Kiina ovat monissa kansainvälisissä diplomaattisissa kysymyksissä samaa mieltä, mutta Kiina on vältellyt joutumasta mukaan osaksi Venäjän ja länsimaiden erimielisyyttä Ukrainan tulevaisuudesta. Kiina on Moskovan keskeinen liittolainen.

Venäjä liitti Krimin alueen hallintaansa vuonna 2014.

Lähteet: Reuters