1. yle.fi
  2. Uutiset

Huimat erot liigaseuroille jaettavissa euroissa – Kouvola maksaa jopa yli 50 000 euroa enemmän kuin Kotka

Pääsarjoissa pelaavat seurat ovat näkyvyytensä vuoksi muita paremmassa asemassa kaupunkien tukien suhteen. Kotkassa FC KTP tippuu kaupungin tuen piiristä.

joukkueurheilu
Kouvot ja KTP Basket pelaamassa
Korisliigan Kouvot saa kaupungilta moninkertaisen tuen KTP-Basketiin verrattuna.Niklas Joki

Kaupunkien tuissa pääsarjoissa pelaaville urheiluseuroille on suuria eroja. Tuen määrät vaihtelevat, mutta myös tukemisen muodot.

Kaupunkien ja seurojen väliset markkinointisopimukset ovat yleisiä. Lisäksi kaupungit saattavat tukea muun muassa antamalla käyttöön mainostilaa joukkueiden myytäväksi. Esimerkiksi jääkiekon SM-liigassa joukkueet saavat myydä laitamainoksia kaupunkien omistamissa jäähalleissa. Näin on muun muassa Oulussa, jossa kaupunki lisäksi ostaa laitamainoksen noin 10 000 euron summalla Kärpiltä.

Kilpa- ja huippu-urheilun tutkimuskeskuksen mukaan kaupunkien maksamista tuista ja yhteistyösopimuksista ei ole tehty valtakunnallista vertailua. Vertailua hankaloittaisi juuri erilaiset tukemisen muodot. KIHU:lta kerrotaan, että esimerkiksi Helsingissä on tuettu seurojen sijasta järjestöjä, jotka jakavat joukkueille harjoitusvuoroja.

Kymenlaaksossa Kotka ja Kouvola tekevät pääsarjaseurojen kanssa markkinointisopimuksia. Rahamäärässä on kuitenkin suuri ero. Kouvolassa sopimuksen arvo kolmelle miesten pääsarjajoukkueelle on jokaiselle 75 000 euroa vuodessa, kun Kotkassa ainoa vastaava seura, Korisliigan KTP-Basket saa 11 500 euroa.

Tuissa suuri ero myös naisten puolella

Naisten korisliigajoukkueet Kotkan Peli-Karhut saa 7 500 euron sopimuksen, Kouvolassa Kouvottaret 25 000 euron. Molempien kotkalaisten koripalloseurojen sopimukseen sisältyy tuhannen euron bonus, jos joukkue sijoittuu kolmen parhaan joukkoon. Kotkan kaupunki on myös viime kaudesta lähtien sisällyttänyt sopimukseen ilmaisliput arkipeleihin vastaanottokeskusten turvapaikanhakijoille.

Kotkassa sopimukset tekee kaupunkikehitys- ja viestintäyksikkö. Viestintä- ja tapahtumakoordinaattori Kari Makkosen mukaan yksikkö tukisi mielellään naapurikaupunki Kouvolan tavoin seuroja nykyistä suuremmilla summilla. Kaupungin talous on kuitenkin tiukilla, eikä siihen suuntaan olla menossa.

– Se voisi olla isomman keskustelun aihe, voitaisiinko summia kasvattaa. Pitäisi kuulla, mitä poliitikot ovat asiasta mieltä, Makkonen toteaa.

FC KTP ei saa tulevalle kaudelle kaupungin markkinointisopimusta, koska se tippui kolmannelle sarjatasolle jalkapallon Kakkoseen. Viime kaudella FC KTP sai Ykkösessä pelatessan kaupungin tekemän poikkeuksen turvin 7 500 euroa. Normaalisti Kotka tukee vain pääsarjaseuroja.

KTP-Basketin ja Peli-Karhujen lisäksi Kotkassa markkinointisopimuksen saa SM-tasolla kilpaileva tennisseura Smash-Kotka. Heidän ja kaupungin välisen sopimuksen arvo on 1 500 euroa.

Lue seuraavaksi