Palestiinalaiset sopivat historiallisesta yhteishallituksesta – "kansainvälinen tilanne sopiva"

Fatah ja Hamas ovat olleet riidoissa vuodesta 2006 lähtien.

Palestiina (alue)
Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas.
Palestiinalaisten presidentti Mahmoud Abbas.Andrea Ronchini / AOP

Palestiinalaisten tärkeimmät ryhmittymät, ääri-islamilainen Hamas ja maltillisempi Fatah, ovat sopineet yhteishallituksen perustamisesta.

Epävirallisia neuvotteluja on käyty kolmen päivän ajan Moskovassa ja ne saatiin päätökseen eilen tiistai-iltana. Asiasta kertovat mm. uutiskanava Al-Jazeera (siirryt toiseen palveluun) sekä israelilainen sanomalehti Haaretz (siirryt toiseen palveluun).

Osapuolet aikovat seuraavaksi valtuuttaa palestiinalaisten presidentin Mahmoud Abbasin aloittamaan neuvottelut yhteishallituksen muodostamisesta. Hallitukseen olisi tulossa myös Islamilainen Jihad -järjestö.

Tämän ohella seuraavien kahden kuukauden aikana palestiinalaisten neuvostoa aiotaan täydentää mm. ulkomailla asuvilla palestiinalaisilla.

Pitkäaikainen kiista

Hamas ja Fatah ovat olleet rajuissa riidoissa sen jälkeen, kun äärimielinen Hamas voitti vuonna 2006 parlamenttivaalit ja otti Gazan alueen hallintaansa. Fatah hallitsee Länsirantaa.

Yhtenäishallinnon tärkeimpiin tehtäviin kuuluu palestiinalaisväestön yhtenäisyyden palauttaminen, sanovat tiedostusvälineiden haastattelemat palestiinalaisvirkailijat.

Viime vuonna palestiinalaishallinto päätti lykätä ensimmäisiä paikallisvaaleja kymmeneen vuoteen. Myöhemmin palestiinalaisten oikeus päätti, että vaalit pidetään vain Fatahin hallitsemalla Länsirannalla.

Tilanne niin palestiinalaisväestön keskuudessa kuin myös kansainvälisessä politiikassakin on nyt suotuisa palestiinalaisten yhtenäistymiselle, sanoo tiedostusvälineiden haastattelema Fatah-järjestön edustaja.

Hän mainitsi Pariisissa käydyt rauhanneuvottelut, YK:n turvallisuusneuvoston päätöksen julistaa Israelin siirtokunnat laittomiksi sekä Donald Trumpin nousun Yhdysvaltain presidentiksi.

Lähde: AFP