1. yle.fi
  2. Uutiset

Uusi lääke voi mullistaa kolesteroliongelmien hoidon – yksi pistos riittäisi puoleksi vuodeksi

Jos RNA:n kimppuun käyvä lääke osoittautuu turvalliseksi, se voi tuoda merkittävän lisäavun kohonneen kolesterolin hoitoon.

kolesteroli
Verinäytteitä.
Lääketieteellisen tutkimuksen rahoitus tulee usein yksityisiltä säätiöiltä.AOP

Kehitteillä oleva kolesterolilääke saattaa mullistaa kolesteroliongelmien hoidon tyystin. Tuoreiden tutkimustulosten perusteella yksi pistos tätä lääkeainetta alentaa LDL-kolesterolin pitoisuuksia jopa puolen vuoden ajan.

Kyseinen inclisiran-niminen lääke on synteettinen RNA-lääke (siRNA), joka käy soluissa suoraan RNA:n kimppuun ja estää sen toimintaa. Tässä tapauksessa lääke estää tietyn PCSK9-proteiinin tuotantoa maksassa, minkä seurauksena potilaiden LDL-kolesterolipitoisuudet pienenevät merkittävästi.

Tutkimuksessa lääkettä annettiin ihonalaisina pistoksina joko suurempi annos yhdellä kertaa tai pienempinä annoksina useampaan pistokseen jaettuna. Potilaita seurattiin tämän jälkeen puolen vuoden ajan ja vaikutuksia verrattiin lumelääkettä saaneisiin.

Pistosten ansiosta potilaiden PCSK9-tasot putosivat 84 prosenttia ja veren LDL-kolesterolin tasot 60 prosenttia. Vaikutus näkyi koko seurannan ajan eikä ollut heikentynyt edes puolen vuoden kuluttua ensimmäisistä pistoksista.

Tutkimuksen ensisijainen tavoite oli selvittää lääkkeen turvallisuus, ja ainakin näiden tulosten perusteella se vaikuttaisi suhteellisen turvalliselta. Yksikään potilas ei saanut vakavia haittavaikutuksia, mutta lievät haitat, kuten yskä, lihaskipu, pääkipu ja ripuli olivat yleisempiä. On silti hyvin mahdollista, että myöhemmissä tutkimuksissa haittavaikutuksia ilmaantuu lisää, minkä vuoksi tuloksia kannattaa tulkita varoen.

Jos lääke kuitenkin osoittautuu turvalliseksi lisätutkimuksissa, se voi tuoda merkittävän lisäavun kohonneen kolesterolin hoitoon. Tällä hetkellä kolesterolin alentamisessa käytetään lähes yksinomaan statiineja, mutta niiden rinnalle on tullut joitain uusia, hieman nyt tutkitun lääkkeen kaltaisia PCSK9:n kautta vaikuttavia lääkeryhmiä.

Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä (siirryt toiseen palveluun).

Uutispalvelu Duodecim

Lue seuraavaksi