Matkustusilmoitukset lähes tuplaantuivat – UM: Paremmin tiedostetaan, ettei missään ole täysin turvallista

Ulkoministeriö sai viime vuonna 96 000 matkustusilmoitusta. Toimintaohjeita lähetettiin yhteensä 65 kriisitilanteessa.

Kotimaa
Aikataulunäyttö Helsinki-Vantaan lentoasemalla
Millaisiin ongelmiin suomalaiset ajautuvat ulkomailla ja kuinka turvallista on matkustaa, kun Euroopassa ja muualla maailmassa varaudutaan mahdollisiin terrori-iskuihin? Vastaamassa ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen.

Viime vuonna ulkoministeriöön tehtiin lähes kaksinkertainen määrä matkustusilmoituksia vuoteen 2015 verrattuna. Yksi syy lisääntyneisiin matkustusilmoitusten tekoon on viime vuonna paljon julkisuutta saaneet kriisitilanteet, arvioi ulkoministeriön kriisi- ja avustustiimin vetäjä Flora Kuparinen.

– Sitä kautta ihmisten tietoisuus matkustusilmoituspalvelusta on kasvanut. Ehkä nyt myös paremmin tiedostetaan se, että ilmoitus kannattaa tehdä muihinkin kohteisiin kuin eksoottisiin kaukokohteisiin. Tiedostetaan enemmän, että mikään paikka ei ole 100-prosenttisesti turvallinen.

Ajankohtainen esimerkki poikkeustilanteesta on Gambia, josta on tarkoitus lennättää tällä viikolla takaisin 300 suomalaisturistia.

– Onhan se aika poikkeuksellista, että turistikohteessa on poliittisesti jännittynyt tilanne, kommentoi Kuparinen.

Toimintaohjeita 65 kriisitilanteessa

Viime vuoden aikana ulkoministeriö lähetti ilmoituksen tehneille tietoja ja toimintaohjeita yhteensä 65 kriisitilanteessa eri puolilla maailmaa.

– Ne ovat olleet hyvin erityyppisiä tilanteita. Maanjäristyksiä, taifuuneja, terrori-iskuja, hurrikaaneja, Turkin vallankaappausyritys, listaa Kuparinen.

Kuparinen ei kuitenkaan osaa arvioida sitä, oliko viime vuosi matkustajien kannalta aikaisempia vuosia levottomampi.

– Tilanteet ovat niin erilaisia, että on vaikea sanoa, oliko viime vuosi rauhattomampi. Viime vuonna tuli samalla viikolla Etelä-Sudanin kiristynyt tilanne, Nizzan terrori-isku ja Turkin vallankaappausyritys. Se oli ehdottomasti kiireisin viikko, kertaa Kuparinen viime kesää.

Ulkoministeriön kiisiavustustiimin vetäjä Flora Kuparinen.
Ulkoministeriön kiisiavustustiimin vetäjä Flora Kuparinen.Yle

Passiongelmat yleisimpiä

Merkittävin murhe, jonka suomalaisturisti kohtaa maailmalla, on passiin ja matkustusasiakirjoihin liittyvät ongelmat. Matkustusasiakirjoihin liittyvien ongelmien vuoksi kaikkiaan 17 289 suomalaista kääntyi edustustojen puoleen vuonna 2016. Edustustot myönsivät kaikkiaan 19 195 uutta passia.

– Passi katoaa, se varastetaan tai reissussa huomataan, että passi on vanhentunut tai vanhentuu ennen reissun päättymistä.

Kuparinen neuvoo, että matkustusasiakirjojen ja matkustusilmoituksen lisäksi matkustajan kannattaa muistaa huolellinen perehtyminen matkavakuutukseen.

– Lähes 90 prosenttia ottaa matkavakuutuksen, joka kattaa myös henkilövahingot, mikä on hyvä asia. Vakuutuksen ottajalta voi jäädä lukematta pieni präntti, jossa sanotaan, että jos on esimerkiksi perussairaus tai raskaus, niin siitä aiheutuneita kuluja ei välttämättä korvata matkavakuutuksesta.

Kuparinen sanoo, että ulkoministeriön tietoon tällaisia tapauksia ja ihmettelyjä tulee toisinaan.

Flora Kuparinen vieraili Ylen aamu-tv:ssä puhumassa matkustusturvallisuudesta. Katso koko haastattelu videolta.