Venäjä pidensi "parilla vuodella" tietovuotaja Snowdenin oleskelulupaa

Oleskeluluvan pidennyksestä kerrottiin julkisuuteen sen jälkeen, kun Obama lyhensi Wikileaks-vuotaja Chelsea Manningin tuomiota.

Edward Snowden
Tietovuotaja Edward Snowden.
Tietovuotaja Edward Snowden.EPA

Venäjä on pidentänyt tietovuotaja Edward Snowdenin oleskelulupaa "parilla vuodella", ilmoitti Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Marija Zaharova Facebook-sivuillaan.

Tieto oleskeluluvan pidennyksestä annettiin julki sen jälkeen, kun Yhdysvaltain väistyvä presidentti Barack Obama oli lyhentänyt Wikileaksille tietoja vuotaneen Chelsea Manningin tuomiota 28 vuodella. Manning tuomittiin vuonna 2013 vankeuteen 35 vuodeksi.

Zaharova nälvi keskustiedustelupalvelu CIA:n entistä johtajaa Michael Morellia viestissään. Morell ehdotti (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä voisi antaa Yhdysvaltain presidentiksi perjantaina astuvalle Donald Trumpille lahjan ja luovuttaa Snowdenin Yhdysvaltoihin. Luovutuksen sijaan Venäjä pidensi Snowdenin oleskelua.

Viestipalvelu Twitterissä Snowden kiitti Obamaa Manningin tuomion lyhentämisestä.

Snowden piti tiistaina videokonferenssin Twitter-käyttäjille. Hän totesi monien kysyvän, olisiko mahdollista että Venäjä ja Donald Trumpin johtama Yhdysvallat sopisivat tietovuotajan luovuttamisesta.

"En tiedä, tapahtuuko näin, voi olla että tapahtuu. Hermostuttaako minua? Ei erityisemmin", Snowden sanoi uutistoimisto Ria Novostin (siirryt toiseen palveluun) mukaan.

Venäjä myönsi Snowdenille kesällä 2014 kolmevuotisen oleskeluluvan. CIA:lle työskennellyt Snowden paljasti julkisuuteen Yhdysvaltain laajan, salaisen vakoiluohjelman.