Osa tamperelaisista pääsee vaihtamaan lääkäriä jopa kolmen kuukauden välein

Jos satut asumaan Kaukajärvellä tai Kissamaalla, voit vaihtaa lääkäriltä toiselle useasti saman vuoden aikana. Pakko ei ole, tutun lääkärin hoidossa saa pysyä.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Lääkäri stetoskoopin kanssa.
Yle

Osa tamperelaisista saa pian halutessaan vaihtaa terveysasemaa huomattavasti nykyistä useammin - jopa kolmen kuukauden välein. Käytännössä kaukajärveläinen voi vaihtaa lääkäriä neljä kertaa vuodessa.

Nykyisen lain mukaan terveysasemaa voi vaihtaa vuoden välein. Soteuudistuksessa terveysaseman vaihtoväliksi on kaavailtu nykyistä vuotta eli Tampereen kokeilu aukoo uusia uria.

Vaihtoväli lyhenee Tampereella valinnanvapauskokeiluun osallistuvilla eli Kaukajärven ja Kissanmaan seuduilla yhteensä noin 23 000 asukkaalla.

Vapauden lisääntymisestä huolimatta asiakasmaksu säilyy samana.

– Tämän kokeilun aikana siihen osallistuville tarjotaan tiuhempi vaihtoväli eli suunnitelman mukaan kolme kuukautta, kertoo projektipäällikkö Eeva Mäkinen Tampereen kaupungilta.

Tiuhemmalla vaihtovälillä kerätään kokemuksia palveluntuottajien vaihdosta ja siihen liittyvistä asioista.

Valinnanvapauskokeilu on alkaa Tampereella maaliskuussa 2017. Vaihto-oikeutta ei ole pakko käyttää, vaan asukas voi säilyä myös nykyisen terveysaseman asiakkaana. Kokeilu kestää vuoden 2018 loppuun.

Kaksiportainen kapitaatio ja suoritemaksu

Tampereella yritysten saamaksi maksuksi on kaavailtu yhdistelmää kapitaatiokorvauksesta ja suoriteperusteisesta korvauksesta. Kapitaatiokorvaus tulee olemaan kaksiportainen ja se maksetaan lääkärin ja hoitajan osuudesta.

– Käytännössä on peruskorvaus ja sitten korkeampi korvaus asiakkaista, joille tehdään yksilöllinen palvelu- ja hoitosuunnitelma eli jotka tarvitsevat todennäköisesti keskimääräistä enemmän palvelua, kertoo Mäkinen.

Suoriteperusteiset korvaukset maksetaan käyntikohtaisesti muista palvelupakettiin kuuluvista palveluista.

– Niitä maksetaan muiden ammattiryhmien palveluista eli kaupunki maksaa korvaukset päihde- ja mielenterveystyöstä, fysioterapiasta ja sosiaaliohjauksesta, Mäkinen sanoo.

Korvaukset puhuttavat

Tampereen valinnanvapauskokeilu on herättänyt kiinnostusta yrityksissä. Alkuviikolla pidettyyn yritystilaisuuteen osallistui kymmeniä yrityksiä. Mukana olivat terveysjätit Mehiläinen, Terveystalo ja Pihlajalinna, mutta myös pienempiä yrityksiä ja järjestöjä oli paljon mukana.

Tampereen valinnanvapauskokeilun sääntökirja alkaa olla hyväksymistä vaille valmis. Kaikkien valinnanvapauskokeiluun mukaan lähtevien yritysten tai järjestöjen on tarjottava potilailleen sama valikoima palveluja.

Esimerkiksi Jyväskylässä osa yrityksistä on etukäteen kritisoinut kokeilua liian alhaisista korvauksista. Asia nousi esille myös Tampereella alkuviikolla pidetyssä tilaisuudessa.

– Asiasta käytiin paljon keskustelua, mutta ihan hyvää keskustelua ja rakentavassa hengessä. Pyrimme yhdessä löytämään ratkaisuaja tämän kokeilun aikana, Mäkinen sanoo.

Tampere on yksi viidestä kokeilualueesta, joilla selvitetään asiakkaan valinnanvapauden vaikutuksia sote-palveluiden laatuun ja saatavuuteen sekä kokonaiskustannuksiin.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus