Ruotsin ykkössairaalassa uusi skandaali: Vaikeasti sairaille annettu kokeellista hoitoa ilman vaadittavaa lupaa

Karoliininen sairaala on hoitanut potilaita istukoista viljellyillä kantasoluilla, paljastaa sanomalehti Svenska Dagbladet.

Karoliininen instituutti
10. tammikuuta 2012.
Karoliininen yliopistosairaala on yksi Tukholman läänin suurista julkisista sairaaloista.Anderse Wiklund / EPA

Ruotsin Karoliininen yliopistosairaala on hoitanut vaikeasti sairaita potilaita kokeellisella hoidolla, jonka käyttöön ei ole ollut vaadittuja lupia, kertoo sanomalehti Svenska Dagbladet (siirryt toiseen palveluun).

Ainakin 68 potilasta on saanut hoitoa, joka perustuu istukoista viljeltyihin kantasoluihin. Useat potilaista ovat olleet lapsia.

– Potilaat on asetettu suureen vaaraan, emmekä voi sulkea pois sitä mahdollisuutta, että osa heistä on kuollut ennenaikaisesti, sanoo Katarina Le Blanc, kliinisen kantasolututkimuksen professori Karoliinista insituutista.

Kantasoluhoitoja on annettu potilaille, jotka ovat saaneet vaikeita komplikaatioita luuytimensiirtojen jälkeen.

Potilaiden kuolleisuus on Svenska Dagbladetin mukaan ollut suuri, mutta lehti ei kerro lukuja. Ei myöskään ole varmaa, ovatko potilaat kuolleet kokeelliseen hoitoon, vai olisivatko he kuolleet myös hoidotta.

"Pahempi skandaali kuin Macchiarini"

Kyseessä on jo toinen tapaus lyhyen ajan sisällä, jolloin Karoliinisessa yliopistosairaalassa hoidetaan potilaita ilman vaadittavia lupia. Vuonna 2010 Karoliininen palkkasi italialaislääkäri Paolo Macchiarinin, joka oli kehittänyt muovisen tekohenkitorven.

Ruotsissa hän asensi henkitorven kolmelle potilaalle, joista kaksi kuoli. Menetelmää ei ollut testattu eläinkokeilla tai todistettu toimivaksi, eikä sen käyttöön ollut viranomaisten lupaa.

Professori Katarina Le Blanc pitää Svenska Dagbladetin nyt paljastamaa tapausta vakavampana kuin Macchiarinin tekohenkitorvileikkauksia.

– Ajatusvirhe on sama, mutta tällä kertaa hoitoja on käytetty paljon useampiin potilaisiin järjestelmällisesti monen vuoden ajan. Hoidoista on annettu harhaanjohtavia tietoja.

Hoito on voinut aiheuttaa potilaille veritulppia ja kasvaimia. Potilaiden keho on myös voinut hylkiä soluja, mistä on voinut aiheutua voimakkaita reaktioita.

"Istukkasolut ovat erilaisia"

Karoliinisen tutkijaryhmän kehittämää kantasoluhoitoa ei ole testattu eläinkokeilla, eikä Karoliinisella yliopistosairaalalla ole ollut hoidon tarkastuslaitoksen tai lääkeviraston lupaa hoitoihin. Hoitoja on käytetty vuodesta 2011 lähtien.

– He ovat rynnänneet antamaan potilaille soluja, joita ei ole määritelty tai testattu eläimillä. He ovat olettaneet, että istukkasolut ovat vaarattomia, koska hoidot muuntyyppisillä soluilla ovat toimineet sivuvaikutuksitta, sanoo professori Katarina Le Blanc Svenska Dagbladetissa.

– Mutta istukkasolut ovat erilaisia, ja siksi on tärkeää varmistaa niiden turvallisuus kokeilla, ennen kuin niitä käytetään ihmisten hoitamiseen. Tässä tapauksessa kaikki mutkat on vedetty suoriksi, eikä lupaprosessista ole välitetty, koska se vie aikaa.

Sairaalan johto on ollut tietoinen kokeellisista hoidoista ja lupien puuttumisesta. Sairaala haki lupaa hoitoihin vuonna 2014, mutta hakemus oli puutteellinen. Sairaala on tehnyt kaksi sisäistä tutkimusta hoidoista.

Sairaala: Tällaista ei pitäisi tapahtua

Karoliinisen yliopistosairaalan mukaan kokeelliset hoidot on nyt lopetettu (siirryt toiseen palveluun). Vastuussa olevien päälliköiden mukaan on vaikea selittää, miten hoitoja on käytetty luvatta kolmen vuoden ajan.

– Niin ei pitäisi voida käydä, sanoo syöpähoito-osaston päällikkö Harald Blegen.

Hän ei pysty sanomaan, miksi sairaalan valvonta ei ole toiminut. Epäilykset hoidoista heräsivät sairaalassa kesällä 2014.