Helsingin uusi valtuustopomo Tuuli Kousa: "Pankkityössäni olen lojaali työnantajalleni, politiikassa helsinkiläisille"

Kaupunginvaltuuston johtoon nouseva Tuuli Kousa on päivätyössä OP-ryhmän johtotehtävässä. Tämä ei hänen mukaansa aiheuta ristiriitoja tai jääväystarpeita.

kuntapolitiikka
Valtuuston puheenjohtajaksi nouseva Tuuli Kousa työskentelee Vallilassa OP-ryhmän yhteiskunta- ja mediasuhteista vastaavana johtajana.
Tuuli KousaVesa Marttinen / Yle

Millaisia esteellisyyskysymyksiä tulee eteen, jos kaupunginvaltuuston puheenjohtaja on päivätöissä suuren finanssiryhmän johtotehtävissä?

Ei juuri mitään, sanoo Tuuli Kousa (vihr.).

– Nykyisen työn ajalta ei tule mieleen yhtäkään tapausta, joissa olisi ollut yhteistä rajapintaa päätöksenteon kanssa, Kousa sanoo.

Tänään Helsingin kaupunginvaltuuston puheenjohtajaksi valittava Kousa työskentelee OP-ryhmän yhteiskunta- ja mediasuhteista vastaavana johtajana.

Esteellisyyskysymyksen nosti alkuviikosta esiin Kauppalehti (siirryt toiseen palveluun). Kousa kommentoi kirjoitusta tuoreeltaan blogissaan, jossa hän sanoo (siirryt toiseen palveluun) olevansa töissä lojaali työnantajalleen ja politiikassa helsinkiläisille.

Yle Helsingin haastattelussa Kousa pitää kysymystä esteellisyydestä liioiteltuna, jopa täysin turhana.

– Lähtökohtahan on, että kuntapolitiikkaa tehdään työn ohessa, ja sinänsä olen paljonkin joutunut esteellisyyskysymyksiä pohtimaan. En ole nähnyt OP:n ja kuntapolitiikan välillä ristiriitaa, Kousa sanoo.

Puheenjohtajana yritän vaikuttaa siihen, että kuntavaalit häiritsisivät mahdollisimman vähän päätöksentekoa.

Tuuli Kousa

Aiemmassa työssä tilanne oli Kousan mukaan toinen. Esimerkiksi kolme vuotta sitten hän joutui jääväämään itsensä Guggenheimin taidemuseota koskevasta käsittelystä. Hän oli tuolloin äitiyslomalla työstään viestintätoimisto Milttonissa, joka hoiti Guggenheimin vaikuttaja- ja mediaviestintää.

– Konsulttina joutui tosi herkästi miettimään, mitkä asiat liittyvät asiakkuuksiin, erityisesti kaupunginhallituksen puolella, jossa vedin vihreiden kaupunginhallitusryhmää.

Kaupunginhallituksen konsernijaoston puheenjohtajuudesta Kousa sanoo luopuvansa valtuustopomon paikan myötä.

Neljän kuukauden pätkäpesti

Kousa nousee valtuuston puheenjohtajaksi Mari Puoskarin tilalle. Puoskari ilmoitti vuoden alussa jättävänsä politiikan ja aloittavansa konsulttiyhtiö Pöyryn ympäristöliiketoiminnan johtajana ja Pohjois-Euroopan alueellisten toimintojen johtoryhmän jäsenenä.

Nykyisen valtuuston toimikautta on jäljellä reilut neljä kuukautta, toukokuun loppuun asti. Käytännössä ilmatilaa isoilta päätöksiltä vie kuntavaalit, joihin on aikaa enää reilut pari kuukautta.

– Puheenjohtajana yritän vaikuttaa siihen, että kuntavaalit häiritsisivät mahdollisimman vähän päätöksentekoa, Kousa sanoo.

Kousan mukaan kevätkaudella päätöksentekoon ei näillä näkymin ole tulossa erityisen suuria yksittäisiä asioita. Sen sijaan jo käynnissä olevat isot asiat, kuten Länsimetro ja johtamisjärjestelmän uudistaminen pyritään saamaan kunnialla valmiiksi.

Helsingin 85 valtuutetun johtamisessa on haasteensa. Kousan mukaan olennaista on, että puheenvuoroissa keskitytään käsiteltävänä olevaan asiaan.

– Viime vuonna me kokoustettiin pelkästään valtuuston kokouksissa yli 90 tuntia, mikä on poikkeuksellisen paljon. Kysymys kuuluu: miten luoditaan ja johdetaan puhetta niin, että se veisi eteenpäin. Se ei ole varmasti yksin puheenjohtajasta kiinni.