Kahdeksan Etelä-Amerikan ex-johtajaa tuomittiin Italiassa elinkautisiin murhista – "Kauheita kidutuskertomuksia"

23 italialaisen tappamisesta tuomittujen joukossa on kaksi entistä presidenttiä sekä hallituksen edustajia ja armeijan upseereita.

Italia
Julisteita, jotka ovat täynnä ihmisten kasvokuvia. Mies seisoo julisteiden edessä.
Tuhansia oikeistodiktatuurin vastustajia pidätettiin tai katosi muun muassa Augusto Pinochetin Chilessä. Kuva uhrien omaisten vuonna 2004 Santiagossa järjestämästä muistoseremoniasta.Ivan Alvarado / EPA

Italiassa on tuomittu kahdeksan eteläamerikkalaista elinkautiseen vankeuteen 23:n italialaisen katoamisesta ja murhasta 1970- ja 1980-luvuilla. Tuomitut ovat entisiä poliittisia johtajia tai upseereita.

Oikeus katsoi, että tuomitut olivat mukana Cóndor-salaliitossa, jossa Etelä-Amerikan oikeistodiktatuurit tekivät yhteistyötä vasemmistolaisten ja muiden toisinajattelijoiden löytämiseksi ja salamurhaamiseksi.

Kaikki tuomitut tuomittiin poissaolevina. Joukossa ovat muun muassa Bolivian entinen presidentti Luis Garzía Meza Tejada, joka istuu kotimaassaan 30 vuoden vankeustuomiota valtakautensa rikoksista, sekä Perun entinen presidentti Francisco Morales Bermúdez Cerruti.

Muut tuomitut ovat entisiä armeijan upseereita ja hallituksen edustajia Uruguaysta, Chilestä ja Perusta.

Oikeus vapautti 19 syytettyä.

Syyttäjäkään ei täysin tyytyväinen

Tuomioista voi valittaa. Jos ne vahvistetaan, Italia voi pyytää tuomittujen luovutusta. Tuomittujen korkean iän vuoksi todennäköisempää on, että he kärsivät rangaistuksen kotimaassaan.

Moralesin poika sanoo, ettei hänen isällään ole mitään tekemistä murhien kanssa. Garzia aikoo asianajajansa mukaan valittaa tuomiosta.

Syyttäjä Giancarlo Capaldo sanoo olevansa vain osittain tyytyväinen, koska niin moni syytetty vapautettiin.

"Vahvistus rikollisen salaliiton olemassaololle"

Toinen syyttäjä, Tiziana Cugini sanoo tuomion vahvistavan, että operaatio Cóndor (siirryt toiseen palveluun) oli olemassa ja kyseessä oli rikollinen sallaliitto.

Yhdysvaltain tukemat oikeistodiktatuurit käynnistivät salaliiton vuonna 1975 Chilessä pidetyssä kokouksessa. Cóndorissa olivat mukana Argentiina, Chile, Uruguay, Paraguay, Brasilia ja Bolivia sekä satunnaisemmin Peru ja Ecuador.

Operaatiossa hallitukset auttoivat toisiaan vasemmistolaisten ja muiden vastustajiensa jahtaamisessa. Tuhansia ihmisiä siepattiin, kidutettiin, murhattiin ja katosi.

Cugini kertoo, että he kuulivat oikeudenkäynnin aikana joitakin todella karmaisevia kertomuksia kidutuksesta.

"Historiallinen oikeudenkäynti"

Italia alkoi tutkia 23 kansalaisensa murhia vuonna 1999. Oikeudenkäynti kesti roomalaisessa tuomioistuimessa kaksi vuotta.

Todistajien joukossa oli kirjailija Isabel Allende, jonka isän serkku oli Chilen entinen presidentti Salvador Allende. Demokraattisesti valittu vasemmistolainen Allende syrjäytettiin vuonna 1973 kenraali Augusto Pinochetin johtamassa vallankaappauksessa.

Oikeudenkäynnin viimeistä vaihetta seurannut Italian hallituksen neuvonantaja Maria Elena Boschi pitää oikeudenkäyntiä historiallisesti merkittävänä. Hänen mukaansa Italian hallitukselle oli tärkeää saada oikeutta.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset

Korjaus: Allende syrjäytettiin 1973, ei 1993