Axl Smithille vaaditaan ehdollista vankeutta – salakuvatut haluavat suuret korvaukset

Smithin salakuvausvyyhtiä käsiteltiin tänään oikeudessa suljetuin ovin. Syyttäjän mukaan Smith on myöntänyt osan syytteistä ja kiistänyt osan.

Axl Smith
Salakatselusta syytetty tv-juontaja Axl Smith saapuu Helsingin käräjäoikeuteen 18. tammikuuta.
Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään oikeudenkäynti, jossa Axl Smithiä syytetään 32 salakatselusta, 3 kunnianloukkauksesta ja 2 yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä. Smith ei ole vielä kommentoinut syytteitään millään tavoin.

Syyttäjä vaatii juontaja Axl Smithin salakuvausvyyhdissä Smithille ehdollista vankeutta sekä sakkoa. Syyttäjä aikoo ilmoittaa tarkemman rangaistusvaatimuksen vielä oikeudenkäynnin loppuvaiheessa.

Smithin epäiltyyn salakuvaukseen saatiin tänään lisää selvyyttä, kun salaiseksi julistetun istunnon tauolla syyttäjä Yrjö Reenilä avasi tarkemmin syytteitä.

Reenilän mukaan Smith on myöntänyt osan syytteistä ja kiistänyt osan.

– Salakatselusyytteiden osalta kysymys on siitä, että Smith on kuvannut salaa seksikumppaneitaan kotirauhan suojaamassa paikassa heidän tietämättään, Reenilä kertoi.

Smithiä syytetään myös kunnianloukkauksesta.

– Smith on näyttänyt tätä kuvaamaansa materiaalia jollekulle tai joillekuille henkilöille.

Lisäksi Smith joutuu vastaamaan syytteisiin yksityiselämää loukkaavasta tiedon levittämisestä.

– Smith on levittänyt kuvaamaansa materiaalia Whatsapp-ryhmässä. Ryhmässä on ollut Smith mukaan lukien kuusi jäsentä, Reenilä sanoi.

Jutussa on yhteensä 33 asianomistajaa eli salakuvattua. Kuvattuja videoita on syyttäjän mukaan noin 40. Oikeussalissa käsiteltiin tänään videoita suljettujen ovien takana.

Salakuvatuilla nöyryytetty olo

Oikeudessa kuultiiin tänään myös asianosaisia eli Smithin salaa kuvaamia naisia. Neljää asianomistajaa oikeudessa edustava oikeusavustaja Markus Talvio kertoo, että osalle salakuvatuista asian paljastuminen on ollut rankka kokemus.

– Asioista on vaikea kertoa. Tässä mennään niin intiimeihin asioihin, mitä on salaa kuvattu ja levitetty. Kyllä kaikilla sellainen nöyryytetty olo on. On verrattu tätä raiskauksen aiheuttamiin tuntemuksiin, Talvio kuvailee.

Hänen mukaansa joissakin salakuvaustapauksissa on ollut taustalla pidempiaikainen suhde, joissakin lyhyempi.

Salakuvauksen uhrit aikovat vaatia myös suuria korvauksia Smithiltä.

– Haemme tässä ennakkopäätöstä siinä mielessä, että tässä mittakaavassa ei ole ollut vastaavaa tapausta aikaisemmin. Korvausten pitää olla isommat kuin keskimäärin tämän tyyppisessä rikoksessa.

Talvion mukaan voidaan puhua tuhansista euroista jokaista asianomistajaa kohden. Eli yhteensä korvausvaatimussumma voi nousta kymmeniin tuhansiin euroihin sillä asianosaisia jutussa on 33.

Osa tänään alkaneesta oikeuskäsittelystä voidaan käydä julkisena, mikäli jotkut asianomistajat eivät vaadi käsittelyn salaamista.

Oikeudenkäyntiin on varattu 11 päivää, mutta oikeuskäsittelyn aluksi jutun tuomari uskoi, että juttukokonaisuus saadaan käsiteltyä 9 päivässä.