Puutalovanhus siirtyi rakennustyömaan tieltä evakkoon Turussa

Suojeltu hirsirakennus on vuodelta 1853. Siirto lavetin avulla sujui suunnitellusti.

puurakennukset
Vanha puutalo siirrettiin Turussa Puistokadulla.
Peter Karlberg / Yle

Monen silmät nauliintuivat keskiviikkona tutkailemaan, mitä yön aikana oli tapahtunut Turun keskustassa, entisellä Puistokadun "Hesenä" tunnetulla tontilla. Vanha hirsitalo, jossa on toiminut muun muassa englanninkielinen päiväkoti Wendy House, oli siirtynyt noin 50 metriä.

Kannatukset ja tuet näyttävät kuin valtavilta kirjapinoilta talon kuoren alla. Varsinkin kävelijät ja pyöräilijät pysähtyivät ihmettelemään Ruusukorttelinpolulle aamutuimaan. Ihmettelijöitä oli kameroidensa kanssa ollut yölläkin paljon.

– Kuvaajia riitti yöllä ihan loppuun saakka, vielä silloinkin kun lavetti lähti pois, mittakirvesmies Auvo Aalto sanoo.

Talon siirtäminen käynnistyi klo 23, ja operaatioon kului pari kolme tuntia. 50 tonnia painavaa taloa siirrettiin Puistokatua pitkin noin 50 metriä. On harvinaista, että vanhoja taloja siirretään tällä tavoin kokonaisina.

– Varmistimme monella eri tavalla, että rakennus ei pääse mitenkään liikahtamaan lavetilla. Kukaan ei tietenkään pystynyt sanomaan, miten talo käyttäytyy, kun se on aikanaan paikan päälle tehty, Auvo Aalto kertoo.

Vanha hirsitalo siirrettiin Turussa Puistokadulla rakennustöiden alta.
Peter Karlberg / Yle

Talossa ei ole nyt lattiaa lainkaan, sillä turpeet ja muut vanhan ajan eristeet on painon vuoksi purettu pois. Päiväkotina toiminut talo on rakennettu vuonna 1853. Hirsirakenteet ovat pääsääntöisesti hyvässä kunnossa.

Kuvaajia riitti yöllä ihan loppuun saakka, vielä silloinkin kun lavetti lähti pois.

Auvo Aalto

– Olemme "hänen" kanssaan hyvin varovaisia. Kyllä "hän" tässä saa rauhassa olla vuoden verran, Auvo Aalto hymyilee.

Puistokadun varrella olevalle tontille, Ruusukorttelin viereen, rakennetaan L-kirjaimen muotoinen kerrostalo. Kunhan talo saadaan rakennettua, puutalo pääsee takaisin alkuperäiselle paikalleen, pihakannen päälle. Alle tulee pysäköintitilaa.

– Kieltämättä kyllä jännitti. Oli mukavaa olla mukana siirrossa. Ei näitä kovin usein omalle kohdalle satu. Tämän jälkeen ei varmaan enää kertaakaan, Aalto arvelee.

Rakennustyömaa Turun Puistokadulla
Siirretty puutalo vielä alkuperäisellä paikallaan. Se siirrettiin väliaikaisesti kuvan vasempaan laitaan. Petra Ristola / Yle