Analyysi: Kiina varautuu konfliktiin USA:n kanssa

Kiinalainen puoluelehti varoittaa jonkinlaisesta selkkauksesta, mutta todellinen kipupiste on maiden välinen kauppa, arvioi kirjeenvaihtaja Mika Mäkeläinen.

Kiinan politiikka
Kiina Shanghai.
AOP

PEKING Kiinassa ollaan yleensä ainakin virallisesti yksimielisiä, oli asia mikä tahansa.

Vaan ei nyt. Kun puheeksi nousee Yhdysvaltain tuleva presidentti Donald Trump, mielipiteet vellovat ajattoman tyyneyden, jännittyneen odotuksen ja sapekkaiden raivonpurkausten välillä.

Mielipidekirjo johtuu siitä, että Trumpin Kiinan-politiikasta ei varmuudella tiedetä oikeastaan mitään. Ja se vähä mitä luullaan tai ennakoidaan, ei ole Kiinalle mieluista.

Trumpin tähänastiset lohkaisut Taiwanin ja Etelä-Kiinan meren asemasta ovat herättäneet Kiinassa loukkaantunutta närää, sillä niissä asioissa Kiinan neuvotteluvara on ainakin Kiinan omasta mielestä nolla.

Trumpin mielestä niin sanotusta yhden Kiinan politiikasta voidaan neuvotella, Kiinan mukaan ei. Kiinan mielestä Taiwan on erottamaton osa Kiinaa, ja jos sitä ei tunnusteta, maiden suhteilta putoaa pohja pois.

Kiinan tähänastiset reaktiot ovat kuitenkin olleet melko maltillisia. Kiinassa halutaan tutkia millaiseksi käytännön politiikaksi Trumpin twiitit ja haastattelukommentit jalostuvat ennen kuin häntä aletaan tosissaan hutkia.

Trumpin Kiinan-politiikasta ei tiedetä oikeastaan mitään.

Öljyä laineille tuo se, että Kiinassa katsotaan kauas tulevaisuuteen.

Jos Trumpin ennustettava aikahorisontti ulottuu seuraavaan twiittiin, Kiina puolestaan suunnittelee tulevaisuuttaan vuosisatojen tähtäimellä. Sillä aikajanalla Trump on joka tapauksessa ohimenevä kiusa, kun taas Kiina näkee itsensä maailman napana, jonka painoarvo kasvaa historian saatossa vääjäämättömästi.

Kun pekingiläisessä Renmin-yliopistossa pidettiin viime perjantaina Trumpin Kiina-politiikkaan keskittynyt asiantuntijaseminaari, perspektiivi oli twiitin ja vuosisadan väliltä. China Daily -lehden jututtama professori Jin Canrong arvioi, että kun Trump keskittyy kotimaansa politiikkaan, Kiina saa aiempaa enemmän pelivaraa neuvotteluissaan Aasian asioista.

Donald Trumpin kuva taiwanilaisen sanomalehden kannessa.
Donald Trumpin kuva taiwanilaisen sanomalehden kannessa.Richie B. Tongo / EPA

Vaikka Trump on noussut Kiinassa otsikoihin nimenomaan heitoillaan Taiwanin asemasta ja Etelä-Kiinan merestä, monet Kiinassa eivät usko hänen takertuvan suuriin poliittisiin kiistoihin. Trumpin Yhdysvallat tuskin kaipaa uusia kriisipesäkkeitä entisten jatkoksi.

Toisaalta, Kiinan valtiollinen Global Times -lehti arvioi pääkirjoituksessaan alkuviikosta, että Kiina ja Yhdysvallat joutuvat ”varsin todennäköisesti” selkkaukseen keskenään ja että Kiinan on varauduttava Trumpin hallinnon ”teräviin provokaatioihin”.

Vaalikampanjassaan Trump sätti Kiinaa lakkaamatta. Uhmakas kansallismielisyys antoi Trumpille nostetta kotirintamalla, mutta ulkopolitiikassa se on tylppä ase: kansallismielinen uho on laji, joka osataan tarvittaessa Kiinassakin, ja josta harvemmin seuraa mitään hyvää sen paremmin maailman kahden suurvallan suhteille kuin muillekaan maille.

Poliittisten kriisien todennäköisyydestä ollaan Kiinassa siis erimielisiä, mutta ainakaan Kiinalle ei ole luvassa läksytystä maan ihmisoikeuksista, mikä on maan johdolle mieluisa huojennus nykymenoon verrattuna.

Kansallismielinen uho osataan tarvittaessa Kiinassakin.

Diilintekijä Trumpille tärkeintä on kauppa ja sitä kieltä Kiinassa ymmärretään vähintään yhtä hyvin. Käsitykset kaupan hyödyllisyydestä ovat silti kuin eri maailmoista. Vaikka Trump sortuisi kauppakiistoissa populistiseen protektionismiin ja asettaisi kiinalaistuotteille rangaistustulleja, Kiinassa globalisaatio nähdään yksimielisesti hyveenä.

Kiina talous.
Jerome Favre / EPA

Viimeksi itse presidentti Xi Jinping puolusti voimakkaasti globalisaatiota ja vapaakauppaa puheessaan Davosin talousfoorumissa tiistaina. Xin mukaan kasvava protektionismi olisi tappio kaikille, eikä kauppasodissa ole voittajia. Viesti oli tarkoitettu paitsi maailman bisnes- ja poliittiselle eliitille, myös erityisesti Trumpin hallinnolle.

Koska Trump kuitenkin on maalannut kuvaa Kiinasta epäreiluna bisneskumppanina, kauppakiistoja maiden välille on luvassa. Voittajia niissä ei ole, mutta parhaassa tapauksessa joku twiittiin mahtuva näennäinen pikavoitto riittäisi amerikkalaisyleisölle osoitukseksi siitä, että Trump on vaalilupaustensa mittainen presidentti.