Opetusviraston korkea virkamies vangittu epäiltynä törkeästä petoksesta – Poliisi: "Kaikkien aikojen suurin korruptiotutkinta"

Asiasta ensimmäisenä kertoneen MTV Uutisten mukaan epäilykset liittyvät opetusviraston tietoteknisiin hankintoihin.

Kotimaa
Helsingin oikeustalo.
Helsingin oikeustalo.Sami Halinen / Lehtikuva

Turvallisuuspäällikkö on vangittu perjantaina Helsingin käräjäoikeudessa todennäköisin syin epäiltynä törkeästä petoksesta ja virka-aseman törkeästä väärinkäytöstä. Poliisi vahvistaa, että hänet on vangittu ja esitutkinta aloitettu.

– Kysymys on kaikkien aikojen suurimmasta korruptiotutkinnasta Helsingin poliisilaitoksella, sanoo rikostarkastaja Ismo Siltamäki.

Siltamäki korostaa, että hänen mukaansa kyse on nimenomaan korruptiosta.

– Helpostihan korruptio liitetään lahjusrikoksiin, mutta kyllä korruption käsite on laajempi. Jos virkamies asemassaan toteuttaa tekoja, joita tässä tapauksessa on rikosnimikkeenä, niin itse katsoisin, että se on osa korruptiota eli korruptoitunutta järjestelmää.

Rikosepäilyt koskevat kymmenen vuoden ajanjaksoa 1.1.2006–31.1.2016. MTV Uutisten (siirryt toiseen palveluun) tietojen mukaan turvallisuuspäällikön epäillään saaneen vuosien aikana jopa useiden miljoonien eurojen taloudellisen hyödyn liittyen opetusviraston tietoteknisiin hankintoihin.

MTV:n uutisten mukaan kysymys on opetusviraston tietoteknisistä hankinnoista 90-luvulta lähtien vuoteen 2016 asti.

Yle uutiset ei tavoittanut Helsingin opetustoimen johtajaa Liisa Pohjolaista kommentoimaan uutista, mutta MTV Uutisten mukaan hän on tietoinen turvallisuuspäällikköön liittyvistä väärinkäytösepäilyistä, ja tämä on ollut pois töistä.

Tarkennettu 18.1. klo 13.35 korkea virkamies -nimike turvallisuuspäälliköksi.