1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. tieto- ja viestintätekniikka

Kuohuva aika jää historiaan: Anvia on nyt uuden alussa

Teleyhtiö Elisan ja pohjalaisen Anvian taistelu oli vaiherikas ja kuohuttava parin vuoden ajan. Viime vuonna taistelu päättyi siihen, että Elisa osti ison osan Anvian yhtiöistä. Nyt Anvia aloittaa uuden elämän Viria-konsernina.

tieto- ja viestintätekniikka
Anvian yhtiökokouksen valtakirjojen tarkistus.
Juha Kemppainen / Yle

Pohjalaisyhtiö Anvian ylimääräinen yhtiökokous kääntää torstaina uuden sivun yhtiön historiassa. Entinen Vaasan läänin puhelin ja entinen Anvia muuttuu Viria-konserniksi, sekä aloittaa uudella toimialalla ja strategialla. Pari vuotta jatkunut taistelu Anviasta päättyi viime vuonna siihen, kun teleyhtiö Elisa osti ison osan Anvian ydintoiminnoista.

Anvian hallintoneuvoston puheenjohtaja Juha Luukko ei haikaile menetettyjen yhtiöiden perään.

– Teletoimiala oli niin valtavan kilpailtua, joten kannattavuus oli heikko, eli ei se sittenkään ollut niin kova isku. Ehkä tapa, jolla se meni, jäi kaivelemaan, myöntää Luukko.

Mutta katse on vahvasti eteenpäin.

– Uskoisin, että nyt saadaan siirtää väännöt taka-alalle ja keskittyä uuden Virian tulevaisuuteen. Niin että osakkeenomistajat rupeavat saamaan hyötyä yhtiöstä, sanoo Luukko.

Äänileikkuri ja muut muutokset

Anvian ylimääräiseen yhtiökokoukseen lähdetään nyt pitkästä aikaa sopuisista lähtökohdista. Sekä yhtiön johto että viime vuosina kriittisesti kokouksissa kommentoinut pienosakkaiden yhdistys odottavat rakentavaa kokousta.

Kokouksessa päätetään mm. hallituksen ja hallintoneuvoston jäsenten määrän vähentämisestä. Esityksen mukaan hallintoneuvoston koko on jatkossa 18 entisen 30 sijaan. Myös hallituksen kokoa ollaan pienentämässä muutamalla henkilöllä.

Ei se sittenkään ollut niin kova isku. Ehkä tapa, jolla se meni, jäi kaivelemaan

Juha Luukko, Anvian hallintoneuvosto

Kokouksen on tarkoitus myös muuttaa ns. äänileikkuria. Aiemmin yksi yhtiö on voinut käyttää korkeintaan kymmentä prosenttia äänistään, mutta konserni on voinut käyttää enemmän. Sääntömuutoksen jälkeen kymmenen prosentin raja koskisi myös konsernia.

– Se suojaa valtauksilta. Esimerkiksi Elisa tai kukaan muukaan ei olisi voinut vallata Anviaa, jos tämä olisi ollut käytössä jo aiemmin. Se on aika merkittävä pykälä, sanoo Anvian pienosakkaiden yhdistyksen puheenjohtaja, professori Vesa Routamaa.

Yhteistyötä

Pienosakkaiden yhdistys pitää tärkeänä, että yhtiön toimielimiin tulee uusia tuulia: uusia ihmisiä ja ajatuksia. Pienosakkaat ovat tehneet oman ehdotuksensa hallintoneuvoston kokoonpanosta ja esitys on saanut hyväksynnän.

– Kunhan saadaan vähän lisää asiantuntemusta yhtiön hallitukseen ja hallintoneuvostoon, ja suunnitelmat realistiselle pohjalle, sanoo pienosakkaiden Routamaa.

Osakkeen arvo on parempi kuin mitä siitä nyt on tarjottu

Vesa Routamaa, Anvian pienosakkaat ry

Routamaa antaa kuitenkin myös tunnustusta yhtiön johdolle.

– On tässä osakkeenomistajille tullut myös hyvää, kun DNA-osakkeiden myynnistä tuli lisää varallisuutta. Osakkeen arvo on parempi kuin mitä siitä nyt on tarjottu. Osakkeenomistajan ei kannata olla nyt huolissaan, vaan osake kannattaa pitää, sillä osakkeen arvo nousee lähivuosina, uskoo Routamaa.

Uusi Viria

Uutta Viriaa ryhdytään nyt rakentamaan turvateknologiaan, tiedonhallintaan, verkkoasennuksiin ja ruotsalaiseen tv-palveluun nojaten. Yhtiö uskoo olevansa tietoratkaisujen edelläkävijä tulevaisuudessa. Konserniin kuuluvat siis mm. turvaratkaisuja tuottava Securi, Elisa-kaupassa tullut Tansec, asennusyhtiö Viria Link ja ruotsalainen Sappa. Lisäksi juuri on perustettu uusi kehitysyksikkö Viria Idea, jolle ollaan hakemassa johtajaa.

Kasvua odotetaan nimenomaan tiedon jalostamisesta ja siihen liittyvistä ratkaisuista. Luukko listaa mm. sote-uudistuksen tuomat mahdollisuudet, uuden liiketoiminnan ja uusien ratkaisujen kehittämisen. Myös yritysostojen myötä voidaan uudessakin konsernissa kasvaa.

Luukko uskoo vahvasti siihen, että Virian tulevaisuus on hyvä myös osakkeenomistajan kannalta.

– Osakkeen arvo on aika sama kuin ennen Elisa-kauppaa. Yhtiöstä poistui yli 30 000 osaketta, jotka mitätöitiin. Kun se suhteutetaan yhtiön varallisuuteen osaketta kohti, niin arvo on ennallaan, selittää Luukko.

Anvian ylimääräinen yhtiökokous kesäkuun lopulla 2016.
Anvian ylimääräinen yhtiökokous kesäkuun lopulla 2016.Elina Kaakinen / Yle
Lue seuraavaksi