1. yle.fi
  2. Uutiset

Roirosilla, Karttunen, purkkis vai kirkonrotta? – leikin nimet vaihtuvat mutta idea on sama

Lasten perinteisiä, ja ehkä jo osin unohtuneita leikkejä kokeillaan Kemin historiallisessa museossa. Leikkejä otetaan myös eri kulttuureista.

leikki
Entten tentten -perinneleikkitapahtuma Kemin historiallisella museolla.
Kuka ehtii tuolille istumaan?Minna Aula / Yle

Väri, kirkonrotta ja kapteeni käskee ovat monille tuttuja leikkejä, mutta ajansaatossa moni leikki on unohtunut tai muuttanut nimeään. Kemin historiallisen museon hankesuunnittelija Janne Kuoppala kertoo 1920-luvulla Kemin Syväkankaalla leikitystä roirosilla-leikistä, joka on perinteinen piiloleikki, millä on monta eri nimeä.

– Leikin keskellä on eräänlainen turvapaikka nimeltä ruittu ja roiroksi nimetty etsii muita leikkijöitä, Kuoppala kertoo.

Kemin historiallisen museon aamu on alkanut tavallisesta poikkeavalla tavalla. Museon ovat vallanneet Kemin Sauvosaaren tokaluokkalaiset. Museolla on alkanut Entten tentten -perinneleikkitapahtuma (siirryt toiseen palveluun), jonka tarkoituksena on leikkiä perinteisiä suomalaisia ja ulkomaalaisia leikkejä.

Leikit ovat siitä hyviä, että jos ei ole kaveria niin saattaa saada kaverin.

Hidaya Bekkari

Musiikki lähtee soimaan ja lapset kiertävät piirissä lattialle asetettuja tuoleja. Tunnelma on jännittynyt ja jokainen odottaa korvat höröllä, milloin musiikinsoitto katkeaa.

Silmänräpäyksessä tuoleihin istuu nauravia lapsia, mutta joka kerta joku jää ilman tuolia. Tämä on tuolileikki ja joka kierroksella vähennetään yksi tuoli.

Tervapataa leikitään Afganistanissakin

Museossa leikitään vielä kätken, kätken kiveä, kissa ja hiiri sekä kapteeni käskee leikkejä. Lasten nauru kaikuu ja jalat eivät malta olla paikoillaan, koska on niin kivaa. Sauvosaaren koulun tokaluokkalainen Hidaya Bekkari kehuu päivää onnistuneeksi.

– Tosi hauskaa, tykkään tällaisista päivistä. Leikimme tosi paljon leikkejä ja tykkään kyllä. Leikit ovat siitä hyviä, että jos ei ole kaveria niin saattaa saada kaverin, Bekkeri kuvailee.

Ulkomaalaisia leikkejä varten Kuoppala on haastatellut maahan muuttaneita äitejä, jotka ovat kertoneet kotimaidensa niin nykyisistä kuin vanhoista leikeistä.

– Leikki on universaali kieli. Aika lailla samoilla tavoilla ja säännöillä leikitään leikkejä ympäri maailmaa. Esimerkiksi tervapata niminen leikki, jota Suomessa leikitään aika paljon, niin Afganistanissa on aivan vastaava leikki olemassa, Kuoppala sanoo.

Leikkejä ohjaajat Lapin AMK:n sosionomi opiskelijat ja perinneleikkitapahtumat ovat osa Suomen 100-vuotisteemaa. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Lastenkulttuurikeskuksen ja paikallisten oppilaitosten kanssa koko vuoden ajan. Lauantaisin museolla on myös yleisölle avoimia leikkitapahtumia.

edit. korjattu leikkejä ohjaavien opiskelijoiden ala 23.1. klo 10:14

Lue seuraavaksi