Gambian vallanvaihtokiista jatkuu: Parlamentti antoi presidentinvaalien häviäjälle luvan jatkaa

Uuden presidentin pitäisi vannoa virkavalansa torstaina, mutta istuva presidentti Yahya Jammeh julisti tiistaina kolmen kuukauden poikkeustilan.

Gambia
Valkoasuiset Jammeh ja Buhari seisovat ulkona punaisella matolla. Taustalla muita ihmisiä.
Nigerian presidentti Muhammadu Buhari (oikealla) kävi viime viikolla Gambian pääkaupungissa Banjulissa neuvottelemassa valtakiistasta presidentti Yahya Jammehin (vasemmalla) kanssa.STR / EPA

Gambian parlamentti on antanut joulukuun vaalit hävinneelle presidentti Yahya Jammehille luvan jatkaa virassa kolme kuukautta.

Presidentinvaalit voittaneen Adama Barrow'n piti vannoa virkavalansa torstaina. Jammeh on kuitenkin vaatinut vaalien mitätöimistä väitettyjen väärinkäytösten takia.

Hän on sanonut pitävänsä kiinni vallasta, kunnes korkein oikeus on käsitellyt asian. Tiistaina hän julisti kolmen kuukauden poikkeustilan "estääkseen valtatyhjiön" valitusten käsittelyn aikana. Tuona aikana kaikki kansalaistottelemattomuus on kielletty ja turvallisuusjoukkoja kehotetaan pitämään yllä järjestystä.

Barrow on turvallisuussyistä naapurimaassa Senegalissa, mutta on vakuuttanut vannovansa virkavalan suunnitellusti.

Vaalikomissio on sanonut, etteivät virheet vaikuttaneet vaalitulokseen.

Ecowas uhkaa vastatoimilla

Länsi-Afrikan maiden Ecowas-järjestö on uhannut vastatoimilla, jos Jammeh ei luovu vallasta.

Ainakin viisi ministeriä on eronnut Jammehin hallituksesta. Sadat ihmiset ovat paenneet Senegaliin.

Jammeh nousi valtaan vuoden 1994 vallankaappauksessa. Hänen hallintoaan on syytetty vaastustajien kiduttamisesta ja surmaamisesta.

Matkoja peruttu, turisteja lennätetään kotiin

Gambia on suosittu turistikohde, johon tehdään pakettimatkoja myös Suomesta. Suomalaisturisteja on siellä nyt noin 300.

Matkatoimisto Tjäreborg on perunut ensi perjantain matkan. Kone matkustaa tuolloin tyhjänä Gambiaan tuodakseen takaisin siellä olevia matkustajia normaalin aikataulun mukaisesti.

Brittiläinen matkatoimisto Thomas Cook on aloittanut matkustajiensa vapaaehtoiset evakuoinnit Gambiasta. Myös kaksi hollantilaista matkanjärjestäjää evakuoi väkeä.

Lähteet: Reuters, AP, Yle Uutiset