1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. henkirikokset

Sarjahukuttajan pakomatka puhuttaa paikallisia: "Vähän pelottaa"

Sarjahukuttamisoikeudenkäynnissä todistajat kertoivat tuomitusta pelottavia asioita.

Henkirikokset
Pekka Seppänen
Poliisi

Poliisi on saanut kymmeniä yleisövihjeitä karussa olevasta 51-vuotiaasta Pekka Seppäsestä. Poliisi valitteli aiemmin Ylelle, että vihjeet ovat kuitenkin monia päiviä tai viikkoja vanhoja.

Vapaana oleva tapoista ja taponyrityksistä tuomittu Seppänen herättää pelkoa oikeudessa todistaneissa. Seppäsen kotipaikkakunnalla asuvissa tunteet ovat jakautuneet.

Sarjahukuttajan koti sijaitsee Lehmon kylässä Kontiolahdella. Mies on monelle paikalliselle ennestään tuttu, sillä hänestä on liikkunut kylällä juttuja jo kauan ennen tämän viikon vankeustuomiota.

– Lapsenlapsia tuntuu pelottavan tämä asia. Kun tulin eilen töistä kotiin, niin yhdeksänvuotias lapsenlapseni oli laittanut tämän tapauksen vuoksi oven lukkoon. Kyllä tämä minuakin vähän pelottaa, lehmolainen Ulla-Maija Hassinen kertoo.

Kyllä tämä minuakin vähän pelottaa.

Ulla-Maija Hassinen

Pienen lapsen kanssa liikkeellä ollutta Kaisa Mutkaa tapaus hirvittää.

– Kyllähän se vähän pelottaa, ettei ovelle tule koputtelemaan. On tästä aiheesta kavereiden kanssa puhuttu. Olisi ihan kiva, jos hänet saataisiin kiinni, Kontiolahden kirkonkylällä asuva Mutka toteaa.

Kaikki paikalliset eivät kuitenkaan pelkää.

– Tuskin hän täällä liikkuu pahoja tekemässä. Se on lähtenyt karkureissulle. En laita sen takia ovia säppiin, Joensuussa asuva Jari Hiekkamäki toteaa.

Timo Nevalainen on samoilla linjoilla Hiekkamäen kanssa.

– Hän on varmasti jossain kiven alla piilossa. En ole huolissani, vaikka hän onkin vapaalla jalalla, lehmolainen Nevalainen summaa.

Todistajat peloissaan

Sarjahukuttajatapauksen todistajat pelkäävät tuomittua Pekka Seppästä niin paljon, että monet heistä halusivat todistaa sermin takaa.

Yksi todistaja kieltäytyi itkien todistamasta, koska pelkäsi niin paljon tuomittua Pekka Seppästä.

Todistajat ovat kuvailleet Pekka Seppästä kostonhimoiseksi ja väkivaltaiseksi häntä vastaan asettuville. Todistajat kertoivat oikeudelle, että Seppänen ei edes tarvitse motiivia kostoon tai väkivaltaan.

Oikeuden mukaan ihmiset ovat pelänneet Seppästä jo vuosien ajan. Neljä todistajaa kertoi Seppäsen pahoinpidelleen heitä. Kaksi heistä sanoi Seppäsen pakottaneen heidät tekemään erilaisia asioita, esimerkiksi toimimaan auton kuljettajina.

Lomittaja kertoi kostotoimista

Seppäsen tilalla lomittajana ollut mies kertoi oikeudelle, että tuomittu epäili lomittajaa eläinsuojeluilmoituksen tekemisestä. Lomittajan mukaan Seppänen olisi virtsannut lomittajan juomavesiämpäriin ja hakannut hänen koiransa kuoliaaksi.

Lomittaja kertoi, että Seppänen oli uhannut tappaa myös hänet.

Oikeus katsoi, että menettely osoittaa ennakollista harkintaa ja Seppäsen valmiutta kostaa häntä vastaan asettuville henkilöille.

Eräs todistaja kertoi, että Seppänen oli liuottanut lääkettä naisen juomaan, jolle kantoi kaunaa. Kun nainen oli ollut tiedottomassa tilassa, tuomittu oli loukannut hänen yksityisyyttään.

Nainen kuoli myöhemmin Seppäsen tilalla.

Eräs todistaja kertoi Seppäsen hukuttaman miehen kertoneen todistajalle aiemmin, ettei pääse pois Seppäsen kotoa.

Kun mies teki Seppäsestä rikosilmoituksen ja kertoi Seppäsen muun muassa raiskanneen hänet kahdesti, Seppänen vei poliisille käsinkirjoitetun tekstin, jossa on rikosilmoituksen tehneen allekirjoitus. Tekstissä kehuttiin Seppästä. Oikeus katsoi Seppäsen kirjoittaneen tekstin.

Oikeuden mukaan Seppänen on huumannut toisia ihmisiä näiden tietämättä.

Oikeus: Seppäsen kiinteistöillä kuollut useita henkilöitä

Pohjois-Karjalan käräjäoikeuden tietojen mukaan Seppäsen omistamilla tai hallitsemilla kiinteistöillä on kuollut yhteensä seitsemän ihmistä. Lisäksi miehen seurassa on sattunut eri henkilöille useita hengenvaarallisia tilanteita.

Keskusrikospoliisi ja syyttäjä eivät ota kantaa siihen, pitäisikö todistajien pelätä nyt turvallisuutensa puolesta, vaikka Seppänen pakoilee poliisia. Poliisi ei kerro suojellaanko todistajia.

Pekka Seppänen sai olla vapaalla jalalla, koska Itä-Suomen hovioikeus vapautti hänet poliisin esitutkinnan alkuvaiheessa vankeudesta. Uudelle vangitsemiselle olisi tarvittu uusi peruste.