Etsivät nuorisotyöntekijät toivovat toimintaan pysyvyyttä – "Nuorten luottamus katkeaa joka kerran, kun työntekijä vaihtuu"

Luottamuksellisen suhteen rakentaminen niin viranomaisiin kuin nuoriin itseensä on tärkeää etsivässä nuorisotyössä. Jos työntekijät vaihtuvat, suhde katkeaa.

nuorisotyö
Nuoret kävelevät ostoskeskuksessa.
Etsivä nuorisotyö auttaa nuoria, jotka eivät peruskoulun jälkeen löydä paikkaansa koulutuksessa tai työelämässä.Yle

Etsivän nuorisotyön tavoittamien nuorten määrä on kasvanut vuosi vuodelta. Esimerkiksi Lapissa ja Itä-Suomessa tavoitettujen alle 16-vuotiaiden ikäryhmä on suurempi kuin muilla aluehallintoviraston alueilla.

Pysyvyys ja toiminnan ennustettavuus on tärkeää etsivän nuorisotyön tuloksellisuuden kannalta. Pitkäjänteisyydestä on hyötyä niin tulosten kuin työn mielekkyydenkin kannalta.

Kemissä toimivan Argosin etsivä nuorisotyöntekijä Janne Aro korostaa, että varsinkin yhteydet viranomaisiin muodostuvat toimiviksi vasta kokemuksen kautta.

– Kun tässä on pitkään tehnyt näitä hommia, niin tietää heti kun nuori tulee meille, että kenelle soittaa Kelassa. Tulee molemminpuolinen luottamus osaamiseen ja tekemiseen, kun ne viranomaispuolen ihmiset tulevat tutuiksi, Aro kuvailee.

Keminmaan etsivä nuorisotyöntekijä Marja Valikainen muistuttaa myös, että usein jo riittävän luottamuksellisen suhteen rakentaminen nuoreen vie pitkään.

– Nuoren luottamus katkeaa joka kerran, kun työntekijä vaihtuu, Valikainen sanoo.

– Osalla nuorista ei se elämänhallinta ole hyvässä kuosissa ja sitten [nuorisotyöntekijä] on se ihminen jolle avaat elämässä kaiken ja tarvitset tukea ja apua. Jos se sitten katkeaa ja siihen tulee uusi ihminen, niin meilläkin moni nuori on sanonut, että ei sitä jaksa.

Kemissä molemmat etsivän nuorisotyön tekijät ovat vakituisia. Myös Torniossa tekijöitä on vakinaistettu. Keminmaassa työntekijöistä vain toinen on vakituinen.

Etsivä nuorisotyö auttaa niitä 15-28 -vuotiaita nuoria, jotka eivät peruskoulun jälkeen löydä paikkaansa koulutuksessa tai työelämässä.

30.1. Korjattu Etsivän nuorisotyön kohderyhmäksi 15-28 -vuotiaat nuoret.