Autoveron poisto leikkaisi hinnasta viidenneksen – katso, miten kävisi 50 myydyimmälle mallille

Autoveron poisto kertarysäyksellä alentaisi ajopelin hintaa tuhansilla euroilla. Oheinen taulukko kertoo, miten autoveron poisto kohtelisi 50:tä yleisintä automerkkiä Suomessa.

autovero
Ihmisiä autokaupassa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Ylen tietojen mukaan liikenne- ja viestintäministeriö esittää autoveron poistoa osana autoilun verotuksen alentamista. Autoveroja on tarkoitus keventää 1,6 miljardilla eurolla vuodessa. Uuden auton oston yhteydessä perättävä autovero on tuottanut valtiolle veroja 853 miljoonaa euroa.

Liikenteen erityisasiantuntija Hanna Kalenoja Tieliikenteen tietokeskuksesta laski Ylen pyynnöstä, miten autoveron poisto näkyisi Suomessa eniten myytyjen autojen hinnoissa. Tilasto perustuu tammi-kesäkuussa tehtyi kauppoihin. Taulukossa esiintyy samoja automerkkejä, joiden vero on esimerkiksi moottorikoon takia erilainen.

– Muutos olisi raju, mutta erilaisia tapoja kompensoida löytyy. Niiden pitäisi olla oikeudenmukaisia sekä kuluttajan että autokaupan kannalta. Autokaupoissa on satojen miljoonien eurojen omaisuus, jonka arvosta leikkautuisi viidennes, Kalenoja muistuttaa.

Kuluttaja saattaisi hyötyä

Kuluttajan kannalta auton hinnat laskisivat sekä vanhan että vaihdettavan auton osalta, joten harva autonomistaja kärsisi tappiota seuraavassa kaupanteossa.

– Yleensä auto vaihdetaan uudempaan, joten käytännössä väliraha uuden ja vanhan auton välillä on itse asiassa pienempi kuin jos autoveron taso olisi ennallaan. Näin taloudellista haittaa autoveron poistosta olisi vain niille kuluttajille, jotka myisivät korkean autoveron autonsa pian autoveron poistumisen jälkeen, mutta eivät ostaisi autoa tilalle lainkaan, tai vaihtaisivat merkittävästi halvempaan auton. Tällaiset tapaukset ovat kuitenkin harvinaisia, Kalenoja pohtii.

Vuoden 2016 alkupuoliskolla keskimääräinen autovero ensirekisteröidyillä autoilla on noin 5 500 euroa, noin 15 prosenttia auton hinnasta. 50 yleisimmän mallin osalta vero oli keskimäärin 4 400 euroa, keskimäärin 18 prosenttia hinnasta. Kyse on niiinsanotuista alkaen-hinnoista.

Suomessa viime vuoden alkupuoliskolla myytyjen autojen keskihinta oli 32 000 euroa, mediaani jää alle 25 000 euroon. Mediaani kertoo hinnan, jota kalliimpia ja edullisempia autoja myydään yhtä paljon.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Vuonna 2016 uutena ensirekisteröidyt henkilöautot (tammi-kesäkuu)

Mallikohtaiset hintatiedot ovat listahintoja, jotka eivät sisällä lisävarusteita.

Jos taulukko ei näy lataa sivu uudelleen tästä.

19.1.2017 klo 9.25 – Päivitetty sarakeotsikoita